Translate

четвъртък, 28 март 2013 г.

Еврокризата взема все повече човешки животи



Самоубийствата и инфекциозните болести бележат бум, твърдят медицински експерти

Испанци палят свещи в град Гранада пред блока на мъж, който се самоуби в края на миналата година, след като банка взе жилището му заради неплатени вноски по ипотечния му кредит. Подобни случаи зачестиха в страната след избухването на икономическата криза.
Финансовата криза в Европа струва човешки животи, тъй като самоубийствата и инфекциозните заболявания са все повече, но политиците не обръщат внимание на проблема, твърдят здравни експерти, цитирани от "Шпигел" онлайн. Големите бюджетни съкращения и нарастващата безработица тласкат все повече хора към депресия, а по-ниските доходи означават, че все по-малко хора могат да отидат на лекар или да си купят лекарства.
Резултатът е, че след дългосрочен спад от 2007 г. процентът на самоубийствата, съчетан с тревожни огнища на болести, включително СПИН и дори малария, се увеличава, сочи анализ за европейското здраве на сп. "Лансет".
За да се намери противодействие на тези заплахи, са необходими силни системи за социална защита, твърдят изследователи. Но мерките за икономии, наложени след поредица от кризи в Южна Европа - най-вече в Гърция и Кипър, "нарязаха" тези мрежи за безопасност. "Налице е и един нов явен проблем - отричат се здравните ефекти на кризата, въпреки че те са очевидни", казва водещият изследовател Мартин Маккий от Европейската обсерватория за здравни системи и политики, група, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО). "Европейската комисия е задължена да следи какво въздействие имат върху здравето всичките й политики, но още не е дала оценка за здравните ефекти от мерките за икономии, наложени от кредиторите", добави той.
Исландия обаче подсказва, че има алтернатива. Въпреки опустошителната финансова криза страната отхвърли затягането на коланите след референдум и продължи да инвестира в системата си за социално благосъстояние. Изследователите откриха, че благодарение на това решение в страната не е имало забележими ефекти върху здравето, откакто кризата започна. Икономиката на Исландия вече се е върнала към растеж, но възстановяването е неравномерно и инфлацията остава упорито висока.
От друга страна, здравните системи в много европейски страни са под напрежение, включително Испания, Португалия и Гърция, съобщават Маккий и колегите му. Съществува нарастваща тенденция пациентите да търсят помощ в по-късен етап, въпреки че това означава по-лоши последствия за тях, както и по-високи разходи за здравната система в дългосрочен план. В България петима души се самозапалиха в рамките на един месец. Четирима починаха, един е жив и е на лечение в "Пирогов", припомнят експерти.

В."Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар