Translate

вторник, 26 март 2013 г.

Служебният здравен министър обеща откритост и диалогичност в работата с пациентските и съсловните организации



„Фокусът ни ще бъде към прозрачност и спокойствие в системата, грижа за слабия, за болния човек и стабилност в системата на здравеопазването. Ще направя всичко възможно да не допусна никакви трусове“, обеща новоназначеният служебен министър на здравеопазването
проф. д-р Николай Петров при приемането на поста.
Той обеща още откритост и диалогичност в работата с пациентските и съсловните организации и с представителите на бизнеса в здравеопазването. „На всички е ясно, че светът няма да започне от нас. Трябва да използваме всичко работещо добро и старо. Посоката е правилна и ако успеем да вдигнем темпото на работа, това ще бъде успех“, каза проф. Петров. Той обяви трите спешни приоритета, а именно написването на национална стратегия за развитие на здравеопазването 2014-2020 г., усилена работа по 4-те програми, финансирани с европейски пари и силен старт на новия Национален съвет по цени и реимбурсиране, който трябва да заработи на 1 април.
Бившият здравен министър Десислава Атанасова изрази радостта си, че оставя министерството в изключително професионални и добри ръце.
„Новият министър ще наследи един добър екип, работеща администрация, хора, които работят изцяло в полза на гражданите. Няма да има сътресения“, заяви тя и отбеляза, че напуска министерството с чувство на удоволствие от свършената работа.
Атанасова връчи на проф. Петров фигурка с „люлката на Нютон”, символизираща предаването на енергията и изрази надежда, че темпото на работа ще бъде запазено. Проф. Петров от своя страна й подари букет от 51 бели рози като символ на добрите му чувства и пожела и на другите служебни министри да заварят също толкова добре поддържана институция.
„Виждам своята роля като посредник между здравната каса и лекарския съюз", обяви проф. Петров. Той съобщи, че веднага ще се обади на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков и ще го покани на спешна среща.
„Ще търся също представителите на съсловните организации и на бизнеса в здравеопазването. Целта ни ще бъде спокойствие, прозрачност в системата и коректност при вземането на решения”, съобщи още той.

Визитка: 

Проф. Николай Петров е роден на 29 август 1959 г. в Средец. Завършва медицина във ВМИ Във Варна през 1985 година. От 1992 г. е ординатор, асистент, старши и гл. асистент във ВМА София до 2004 г., когато става шеф Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Същата година проф. Петров е и републикански консултант по анестезиология. Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ. Член на Европейската и Американската асоциация по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на други международни организации в областта на интензивната медицина.
Автор е на 3 книги и е съавтор на 9, има над 170 публикации. Професорът е главен редактор и на две медицински издания. Владее английски, френски и руски език.
През 2012 г. проф. Петров е обявен за лекар на годината от БЛС. Поводът - помощта, която оказва на пострадалите часове след атентата в Бургас, където медикът бил на почивка със семейството си.
Извън натоварената си работа той се стреми да отделя време за семейството и трите си деца. Обича да свири на акордеон и електрическо пиано. По документи е ловец, но няма пушка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар