Translate

сряда, 27 ноември 2019 г.

За HIV вече има лечение, но за стигмата, свързана с него – не!


Над 97% от диагностицираните у нас получават съвременно лечение



37 млн. души в света са засегнати от HIV. У нас над 97% от диагностицираните с тази инфекция получават безплатно, съвременно лечение по линия на МЗ.
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, подчерта, че е постигната глобалната стратегическа цел – 90/90/90 т.е. в страната над 90% е откриваемостта на тази инфекция, над 90% от пациентите с установен имунологичен статус са обхванати със съвременно лечение и над 90% са тези с контролиран вирусен товар.
HIV инфекцията се превръща вече в една хронична инфекция, като с лечението се спира предаването на вируса и човек може никога да не развие SPIN и няма да зарази партньора си при полов контакт.
-Трябва да работим заедно в посока да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото, каза той. Изключително важно е да се говори открито за HIV и за стигмата, свързана с него, допълни проф. Марияна Стойчева, началник на Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ „Свети Георги“, Пловдив и председател на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести.
Все още обаче хората с HIV/SPIN крият своя статус при хирургични интервенции, в кабинета на лекаря по дентална медицина и др. именно поради стигмата, а и заради откази от лечение...
Доста далеч сме от целта „Стигма – 0“ бяха единодушни всички специалисти.
По думите на д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите в МЗ, страната ни постига сериозни успехи в лечението на HIV/SPIN /особено през последните години/ благодарение на добре организираният мониторинг на тези пациенти и на обхвата им над 97% със съвременно лечение.
Всяка година у нас се провеждат над 330 000 изследвания за HIV-статус, с тази дейност са ангажирани повече от 100 лаборатории, каза тя, по време на церемонията за награждаване на победителите в конкурса „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV”.
Победител е Силвия Николова от в. "Монитор", с материала „Проф. Марияна Стойчева: Лекарства правят ХИВ неоткриваем в кръвта“. Втората награда взе Надежда Динева, News.bg - „За да живеят ХИВ позитивните, стигмата трябва да се лекува“. Третото място си поделиха Мария Драганова, zonazdrave.com за материала „За свят без ХИВ“ и Габриела Стефанова, Zdravedae.com за материала „ХИВ вирусът срещу вируса страх“. Отличените получиха плакет и грамота, а всички кандидати - сертификат за участие в конкурса.




Няма коментари:

Публикуване на коментар