Translate

сряда, 2 април 2014 г.

От Българската стопанска камара предлагат мерки за подобряване на здравеопазването у нас


Според направения анализ от Българската стопанска камара на състоянието на сектора-
здравеопазването ни е в критично състояние. В тази връзка от работодателската организация
предлагат броят на регионалните здравни каси, да бъде намален от 28 на 6, а възнаграждението на личните лекари в България да не зависи от броя на регистрираните при тях пациенти, а от качеството на тяхната работа.
От Стопанската камара поискаха също така персоналът в МЗ и в НЗОК да бъде съкратен драстично, а лекарите в държавните болници да работят само по един трудов договор. Поискаха още управителят на финансовата институция вече да се избира на основата на публичен конкурс от Надзорния съвет, а не от парламента, както досега.
„В НЗОК има заети около 2900 човека, което е един административен абсурд. На базата на електронизацията в нея структурните и звена могат да бъдат съкратени драстично до 300 човека. Управлението на здравната каса трябва да се повери на вносителите на ресурса в нея, а не държавата. Държавата е одържавила осигурителната каса, което не е нормално. Ако държавата иска да я одържави, да внесе 51% от парите на НЗОК", обясни Божидар Данев от Българската стопанска камара.
Според него би трябвало да се определи и реалната здравноосигурителна вноска, която държавата трябва да внася за лицата, които осигурява.
„Защо държавата не си е плащала законовите здравни вноски в размер, който предвижда законът, питорично попита той и допълни, че четири години Симеон Дянков е плащал 940 млн.вместо по 100 милиона годишно повече. Тоест веднъж е одържавил средства на 1,8 млрд., веднъж не си е плащал дължимите вноски и тук говорим за една нормативна недостатъчност, че никой няма правен текст, в който да се търси сметка на тези хора, че не изпълняват законовите си задължения, поясни Данев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар