Translate

петък, 4 март 2011 г.

БЧК откри първото в страната училище по първа помощ за обучение на немедицински специалисти

в Националния учебен център на БЧК в село Лозен.
Проектът е подкрепен с експертната и финансова помощ на провинция Баден - Вюртемберг и опита на Германския червен кръст в обучението на парамедици. Той стартира с 3-дневен курс на 18 български лекари, в който участие взеха и германски специалисти. След подготовката те ще бъдат обучители. Парамедицитеса хора без висше медицинско образование, които ще преминават двегодишен курс по специална програма – от обща медицина и спешна помощ до основни познания със законодателството в здравната област у нас. Те ще излизат с диплома за средно специално образование.
Училището за парамедици ще попълни вакуума, който има в спешната помощ в България, това не е нова практика за Европа и се радвам, че ще я има и у нас, заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, по време на събитието. Спешната ни помощ е остаряла и не отговаря на съвременните европейски изисквания, тъй като работи по система отпреди повече от 20 години, продължи той.
Като основни нейни проблеми посочи дефицитът на персонал, липсата на достатъчно пари и на норматив за пристигане на линейката от 15 до 30 минути, както е в останалите държави. Като друг проблем посочи и факта, че и дори за леки случаи в линейката сега се качва лекар, при положение че броя им в центровете за спешна помощ е недостатъчен. Ето защо вкарването на парамедици в системата ще я облекчи, а лекарите ще отиват само при особено спешните и с пряка опасност за живота болни, обясни той като подчерта, че такива кадри работят във всички системи на спешната помощ в Европа и в САЩ.
В Германия законът за спешната помощ е приет от Бундестага още през 1989 година.
------
Парамедиците ще пристигат при пострадали в тежка катастрофа, в рамките на 7 минути, с мотори. Така ще могат да окажат спасителна помощ в първите минути, известни в медицината като "диамантени", защото са животоспасяващи.
След това ще идва линейка с лекар, която ще откарва ранените в болница. Предвижда се рамо на Спешното да дадат частни фирми за спешна помощ. Те ще бъдат вързани с телефон 112. Това обясни за "Стандарт" председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.
Той допълни, че една фирма е в готовност със 100 мотора BMW, оборудвани със сакове с медицински апарати за първа помощ.
С парамедиците на "две колела" ще се реши проблемът не само с недостига на медицински кадри, но и със задръстванията в големите градове, изтъкна Григоров.
В момента се обмисля нова концепция за спешната помощ, която да се осъществява с публично-частно партньорство, каза още той. Идеята е спешната помощ да се осигурява не само от държавата, а и от БЧК, други неправителствени организации, частни застрахователни дружества. Парамедици на мотори от години спасяват в Англия, там се разчита на 300 лицензирани партньори, обясни Григоров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар