Translate

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Безплатни скрининги за ХИВ и хепатит на 24 и 26 ноември в София


Национална пациентска организация, съвместно с Национално сдружение за борба с
хепатита „Хепасист” и Фондация „Инициатива за здраве”, във връзка с Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити ще проведе първата скринингова
акция на на площад „Александър I Батенберг”,а втората в парк „Заимов”.
От 10:00 до 16:00 часа или до изчерпване на предвидените за акцията тестове ще е продължителността на всяка. Изследванията ще се провеждат в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка периферна кръв (от пръста). Резултатите ще бъдат готови в рамките на 15 минути, като освен тях, хората ще получават и информационни материали за заболяванията, за които са изследвани, както и за други полово предавани болести. На всички желаещи ще бъдат давани безплатно и презервативи.
От 23 ноември стартира и онлайн анкета, която цели да проучи запознатостта на младите хора с проблема ХИВ/СПИН. Анкетата ще може да се попълва  3 месеца на http://hivtest.bg/hiv-poll/. Проучването се провежда за трети път в рамките на последните 5 години и цели да очертае промените в нагласите и знанията на младите хора относно ХИВ/СПИН.
Ще бъде проведен и скриниг в НЗОК. От Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” ще изследват безплатно служителите на здравната каса, които желаят да проверят дали са носители на вируса на хепатит C. Изследванията ще бъдат направени с моментни тестове, чрез взимането на слюнка.
Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити е международна инициатива, която се отбелязва за трета поредна година в цяла Европа. От тази година специален акцент се поставя върху тестването за вирусни хепатити, като това е поредното признание за сериозността на заболяването и значимостта на навременната му диагностика. Европейската седмица  предшества  друго събитие, посветено на темата за ХИВ - Световния ден за борба срещу СПИН, който традиционно се отбелязва на 1 декември.

Снимка: dailypress.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар