Translate

неделя, 22 ноември 2015 г.

Създаването на регистър на недоносените деца е належащ




Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза Световния ден на недоносените бебета

На специално събитие фондацията представи първия по рода си в България цялостен
наръчник за родители на недоносени деца „Всичко за недоносените бебета”, създаден с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Райфайзенбанк България. А за бързия и лесен достъп до него вече функцонира сайтът www.earlybaby.info, създаден със съдействието на AbbVie България, който разширява достъпността до вярната информация.
Надя Дренска, член на УС на Фондация „Нашите недоносени деца“, инициатор за създаването на наръчник „Всичко за недоносените бебета”, сподели:
-Идеята за създаването на наръчника се роди с раждането на моята дъщеря.
Защото всички ние вярваме, че родителите трябва да имат пълния достъп до информация относно състоянието на децата им и това, което биха могли да очакват в бъдеще. Целта ни е да дадем на родителите достъпна и разбираема информация относно проблемите, пред които са изправени недоносените бебета, както и да ги подготвим за трудния път, който предстои да извървят в битката към едно здраво и щастливо детство за техните деца. Последните две години от живота ми бяха посветени изцяло на този проект, в съвместна работа с медицински специалисти, психолози, консултанти по кърмене и доброволци на фондацията. Изключително щастлива съм да заявя, че в България това е първият по рода си толкова систематизиран и обширен източник на информация, който може да бъде намерен в 37 отделения в цялата страна, а онлайн платформата е достъпна от всяка точка на България. Нашата амбиция е да успеем да обхванем всички неонатологични отделения в страната, така че родителите на недоносени деца да имат достъп до нужната им информация от първия ден, в който се сблъскат с този проблем.
„Добра новина е, че в програмата „Майчино и детско здравеопазване” е включено проследяването на недоносените деца. Изработват се индивидуални медико-социални планове, което поставя началото на Регистър на недоносените деца. Нещата се случват бавно, но се случват. Изграждането на регистъра ни е обещан от МЗ е належащ и се надяваме той да стане факт в близките 1-2 години”, каза проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология. Предвижда се у нас да заработят центрове за недоносени деца, които ще проследяват развитието им до навършване на годинка. От два месеца такъв център функционира пилотно в Майчин дом в София.
----
Световният ден на недоносените бебета се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни от цял свят, а в България се провежда за 4-ти пореден път.Нa 17 нoeмвpи 2015 г. емблематични сгради, като кpeпocттa „Цapeвeц“ във Вeликo Tъpнoвo, Националният дворец на културата в София и др. изразиха своята съпричастност, като светеха в лилав цвят – цвета на каузата на недоносените деца по цял свят.
----
Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели
органи и системи. Имунната им система е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални при деца родени преди 32 гестационна седмица и с тегло под 1500 гр. Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
При недоносените деца, поради незрялост на храносмилателната система, стомашно-чревният им тракт може да бъде поразен от тежката инфекция некротизиращ ентероколит (НЕК). Това е изключително сериозно състояние, което може да бъде фатално. Храненето с кърма значително намалява рискът от НЕК.
Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 гр. страдат от мозъчни нарушения /кръвоизливи/, които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП /детска церебрална парализа/, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.
Преждевременно родените деца са застрашени и от зрителни проблеми, в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основния рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 гр. и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.

----
-Едно от всеки 10 деца е недоносено;
-Човешкият контакт и привързаността към възрастния е важни фактори за оцеляване на недоносеното дете.Една добра практика, която все повече навлиза в бита е кенгуру-грижата
(контакт кожа до кожа) . Допирът на бебето 24 ч. до тялото на майката е много важен за физическото му развитие - стабилизира жизнените му показатели, помагат на терморегулацията, ритъмът на дишане и сърдечната честота и допринася за намаляването на болничния му престой.
Съчетаването й с кувьоз помага за развитието на бебето ;
-У нас все още няма програма за проследяване и профилактика на недоносените деца;
-Неонатологичните отделения в страната имат задължителният мининмум апаратура, която обаче е остаряла и се нуждае от обновяване;
-Има сериозна липса не среден медицински персонал – акушерки и медицински сестри;
-Болниците от ІІ ниво е необходимо да имат добро оборудване и добре обучен персонал;
-До няколко години недостигът на неонатолози ще достигне своят пик.

Снимки: kak-da.com, vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар