Translate

вторник, 18 май 2021 г.

Работодатели и служители могат едностранно да въвеждат и договарят на home office

Извънредното трудово законодателство предлага нови възможности на работодателите за ефективно използване на човешките ресурси

 

 

Промени в Кодекса на труда, които гарантират в по-голяма степен правата и задълженията на страните по трудовото правоотношение на национално ниво ще бъдат представени по време на практически семинар /2-ри юни „Трудовите отношения в новата реалност 2020-2021г."/ от Теодора Дичева*, специалист по трудово право. Бивш директор на Правната дирекция на Главна инспекция по труда.

На събитието ще бъдат разгледани актуалните промени в чл. 140, ал.3 от КТ, отнасящи се до задължението на работодателя за осигуряване на безплатна храна и в Закона за хората с увреждания във връзка с изпълнение на квотата за осигуряване на работни места за трудоустроени, новото в режима на заплащане на компенсационни вноски и освобождаване от квоти.

Според Дичева работодателите трябва да знаят, че държавата счита, че всеки гражданин /работодател, работник или самоосигуряващо се или самонаето лице/ е длъжен да познава законите на страната. В прерогативите на работодателите е и отговорността да знаят не само своите права и задължения, а и тези на работниците и служителите. Незнанието на закона не извинява неговото неизпълнение и според контролните органи. Предвид това е важно работодателите и длъжностните лица в едно предприятие непрестанно да надграждат своите знания за управлението на човешките ресурси, както и да познават и прилагат добрите практики за спазването на трудовото законодателство. Най-добрия начин за придобиване на такива практически насочени знания е чрез специализирани обучения.

По време на семинарът ще бъдат представени добри практики при решаването на различни въпроси, с които работодателите се сблъскват ежедневно. Ще бъдат коментирани възможностите, които дава извънредното трудово законодателство на работодателите за ефективно използване на човешките ресурси, както и законовите възможности, на разположение на работодателите след отмяна на извънредната епидемична обстановка и при завръщане на работното място. Специално внимание ще се обърне на възможностите за промяна на мястото на работа при престой или производствена необходимост. 

Възможността за едностранно въвеждане и за договаряне на home office ще е сред основните акценти, както и престоят и преустановяването на работа при в или извън времето на извънредно положение и извънредна обстановка. Участниците в семинара ще се запознаят и с възможностите за въвеждане и договаряне на непълно работно време и процедурите, които са предвидени в Кодекса на труда и в подзаконовите нормативни актове.

„Предвид наближаващите летни месеци считам, че ще е полезно отново да коментираме възможностите за едностранно предоставяне или ползване на платен и неплатен отпуск по желание на работника или служителя“, допълва юристът.

Събитието е организирано от компанията консултант по здраве и безопасност ЛОТ-КОНСУЛТ и е ориентирано предимно към работодатели и длъжностни лица, ангажирани с управление на човешките

ресурси и ще е с практическа насоченост.

-----------

*Дичева е автор на многобройни коментари, книги, сборници и наръчници в областта на трудовото законодателство с приоритет в областта на практическото прилагане на трудовото законодателство.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар