Translate

вторник, 18 май 2021 г.

Три българки се представят успешно на третото издание на Биенале Ла донна в Триесте, Италия

Международният арт дилър и куратор Стефан Стоянов представлява шест от участничките в тазгодишното издание на Фестивала на женското изкуство

 

 

Град Триест, Италия, отново е домакин на третото издание на международния фестивал Биенале Ла Донна /BID21/, който има за цел да промотира женското изкуство на световната арт сцена. Форумът се провежда от 16 май до 18 юли 2021г. /http://www.bid.trieste.it// и в нето участват три провокативни български жени художници – Ив Тошайн, Вероника Михалева, Миряна Тодорова. Това, което ги обединява, освен изключителния им талант, е техният арт дилър – международния куратор и критик на съвременното изкуство - Стефан Стоянов. Той представлява на биеналето и още три световно известни имена в съвременния свят на изкуството – единствената жена мюсюлманка, поканената да направи изложба във Ватикана – скандалната Айдан Салахова, абстрактната скулптурка Габриела фон Хабсбург, кураторът на BID21 и художничката Ивана Ивкович, за която критиците смятат, че е следващата Марина Абрамович на Сърбия.

Тази година BID21 се фокусира върху темата „Тихите трансформации“ според интерпретацията на философа Франсоа Жулиен, който в текста „Les transformations silencieuses“ /2009/ подчертава феномена на бавното и незабележимо преобразуване на реалността, което се случва пред очите ни. Изложбата има за цел да представи изразителността на жените-художници за трансформиране на тези промени в универсален език, уловен от интимна и емоционална, символична, релационна или екологична гледна точка, чрез различните художествени похвати на живописта, скулптурата, приложните изкуства, фотографията, видеото и дигиталните изкуства, инсталациите и пърформанс изкуството.

Айдан Салахова, азерската художничка, с която международният куратор Стефан Стоянов работи от години и притежава екслузивни права да продава нейното изкуство, е една от малцината жени художници, поканена да бъде специален гост на биеналето тази година /http://www.aidans.ru//. Айдан Салахова участва с голяма скулптура ''Obelisque". Айдан Салахова е оказала изключително силно влияние в развитието на съвременното изкуство в Русия. В своите творби Салахова изследва темите на пола, сексуалността на жените в контекста на исляма, контраста между Изтока и Запада, въпросите на забраната и перголите на красотата в мюсюлманската култура. Несъмнено най-важната жена художник в Русия - нейните творби изпращат ясно послание: жените трябва да осъзнаят и приемат своите желания и да отстояват правото си да ги изпълняват.

Австрийстката художничка Ив Тошайн /https://www.toshain.com//, родена в България, е позната на българската публика с провокацията, която направи на фасадата на столична галерия миналия октомври. Тогава Ив показа три монументални знамена-гилотини – на Австрия, България и на Обединена Европа в отговор на нейната интерпретация на Covid кризата и наложената изолация. Ив е единствената художничка, която участва на Биеналето в Триест с video performance. Видеото “Опозиция” се фокусира върху военните паради и въпреки географската ширина и националност, от което всеки един произлиза, те стъпват върху общата идея за страстната и хипнотична пропаганда на войната, завоалирана зад красиви одежди и хора с ритмични абстрактно-механични движения. Този хиперреализъм приближава военните паради по-скоро към поп-културата, отколкото към реалния смисъл, който те носят. Художествената абстракция е постигната чрез създаване на визуални рими между действието и силуетите, а за целта във видеото е показан севернокорейски военен парад.

Габриела фон Хабсбург е куратор на BID21ART и е международно известна абстрактна скулпторка, която

работи главно с неръждаема стомана, както и с литография с каменна щампа. Изключително провокативна, тя вече е поканена да направи своя самостоятелна изложба в България през лятото, на която ще изложи последните си творби.

Вероника Михалева /@vmnotsafe/ е най младата участничка в BID21, на което тя показва портрет на сестра си, наречен “Отрази”, създаден през 2015 г. с акрилни бои. Нейното изкуствство утешава неспокойните и смущава спокойните. Портретът „Отрази“ маркира онзи момент, в който Вероника започва да търси какво се крие под маската, да се лута по-средата, между живота и смъртта, и живота на ръба. Тя често разгръща прокудените от обществото теми, които сами по себе си остават неприети, а произведенията й подтикват зрителят да потъне в мисъл.

Ивана Ивкович е известна със своите провокативни пърформанси из цял свят, както и с лиричните й, но много еротични рисунки /https://dsart.eu/artists/ivana-ivkovic//. Художничката живее и твори в Белград, печели международно признание като разменя класическите роли на мъжете и жените в своите рисунки. Съвременните критици я определят като новата Марина Абрамович на Сърбия. На BID21 Ивана провокира с инсталация, в която мъжкото тяло заема централно място така както е в цялостното й творчество. Ивкович изследва ролята на половете между мъжете и жените, използвайки голото или полуголото мъжко тяло като перформънс инструмент в рамките на своите дирижирани сцени или tableau vivant.

Миряна Тодорова е визуален артист, който живее и работи между Ню Йорк и София /http://miryanatodorova.com/#palaceoutofsheds/. Предпочитаните от нея изразни средства са живопис, пърформанс и видео. Важна част от творчеството й са публични интервенции. Тя изследва въпроси,

свързани с политиката на общественото пространство и начина му на обитаване. На BID21 тя участва с инсталация, която провокира въображението и е вдъхновена от ежедневието на жените – пазаруване, домакинстване, разходки… 

Повече информация за международното Биенале Ла Донна /BID21/ в Триест, Италия:

https://www.instagram.com/biennale_internazionale_donna/

https://www.facebook.com/BID21TS

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар