Translate

петък, 13 юли 2018 г.

HPV е най-често срещаната полово предавана инфекцияи

Доц. Румен Бостанджиев

Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България, след рака на гърдата. Ежедневно у нас умира по 1 жена. А диагностицираните ежегодно случаи са – 1254, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус. Той е най-често срещаната полово предавана инфекция, но половия контакт не е единственият начин за заразяване, защото то може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Над 200 типа HPV са откритии до момента - 55 с канцерогенен потенциал, съобщени проф. д-р Стефан Ковачев, онкогинеколог, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА, по време на пресконференция на тема „Митове и истини за секса и възрастта” - второ събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”, организирано от фармацевтична компания MSD и имащо за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.
Проф. Ковачев обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже, може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката, но при моногамни партньори.
Ваксинацията преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, са  най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка, категоричен е проф. Ковачев. Доказано е, че ваксината срещу HPV има траен ефективен имунитет до 100% за най-малко 10 години при някои от щамовете на вируса. Важно е да се знае, че освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други видове рак (анален рак), както и от други заболявания (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус.
Доц. Румен Бостанджиев – сексолог, коментира връзката между HPV и полово предавани болести. По думите му сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент, а отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и от политическата злоупотреба със сексуалната тематика.
Добрата сексуална култура при подрастващите е свързана с развитието две ключови умения - емоционалната компетентност /емоционална чувствителност, себерегулация, емпатия/ и умението да се изграждат партньорски взаимоотношения, които включват отговорно сексуално поведение и безопасен секс. Семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар