Translate

петък, 13 юли 2018 г.

Посланикът на Куба се включи в преписването на „История Славянобългарска”


Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба у нас се включи в преписването на Паисиевата история в Замъка край Равадиново. Дипломатът разгледа „Влюбен във вятъра” и бе впечатлен от  мащаба и приказната пищност на необичайния туристически атракцион. Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе бе заинтригуван и от идеята на собственика на замъка Георги Тумпалов да съчетае туристическата атракция с посланието за съхраняване на българския патриотичен дух.
„Влюбен във вятъра” поде инициативата за преписване на „История Славянобългарска” така, както е завещал Паисий, през 2016 г. Тук преписването на първата българска история е превърнато в ритуал. На старинно писалище до олтара в параклиса, осветявано от църковни свещи, на фона на църковно-славянска музика посетителите преписват с паче перо и мастило ред по ред от най-святото българско произведение. Изпод почерците на деца и възрастни, българи и чужденци, оживява цялото героично минало на старата българска държава.
Замъкът „Влюбен във вятъра” се превръща в пазител на българската духовност и традиции. Над 20 000 души се включиха в преписа на "История Славянобългарска" и направиха 11 напълно завършени последователни преписа. В 12-ия препис своите редове остави и кубинският посланик у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар