Translate

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Диетата с бебешки пюрета съсипва костите


Тя е модерна сред холивудските звезди, но подлуди и стотици българки, мечтаещи за манекенски размери. Този режим на хранене обаче съсипва костите и докарва остеопороза, категорични са лекари и диетолози. 
Бебешките пюрета с моркови, банани и месо са богати на витамини и минерали и не съдържат глутен. Ето защо те „хем са полезни, хем вкусни, хем нискокалорични, хем и лесносмилаеми", както ги рекламират сайтовете за диети. Но те имат твърде ниско съдържание на калций, фибри и витамин D, пре­дупреждават лекарите. Количествата от тези вещества, вкарани в храните за пеленачета, са крайно недостатъчни за възрастен човек и могат да доведат до редица здравословни проблеми. Усложненията са почти гарантирани при прекарване на повече от две седмици на модерния режим. Това, което убягва на повечето представителки на  слабия пол, е, че основната идея на диетата с бебешко пюре е то да се яде между основните хранения, така че да бъде премахнато изкушението от сладкиши и бърза храна. За да бъде изпълнена калорийната норма, мечтаещите за идеална фигура трябва да ядат по 14 бурканчета с пюрета всеки ден, като без това да им доставя част от ключовите за организма вещества.
Недостигът на калций или витамин D в организма на възрастен човек води до омекване на костите, а след години и до остеопороза. 
Липсата на фибри в диетата пък неизбежно докарва стомашно-чревни усложнения, изразяващи се под формата на запек, хемороиди или раздразнения на дебелото черво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар