Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Имунизационният календар е поставен под силен риск и през тази година



прогнозира пред БНР д-р Илко Семерджиев , бивш министър на здравеопазването. Става дума
за ритмичността на доставките, която се отразява върху поколенията, които подлежат на имунизация.
Оригиналният производител на ваксините "Санофи-Пастьор" е предлагал помощ през март и през май, обясни той в коментара си по казуса с дарените турски ваксини. По думите му от 116 хил. дози от четиривалентната ваксина за 6-годишните са договорени само 36 хил. броя, което отново поставя въпроса докога ще стигнат те и какво ще се прави след това. Според д-р Семерджиев настоящият здравен министър д- Петър Москов носи стопроцентова отговорност за случая с ваксините, по който си е позволил „да каже поне десет лъжи“.
Според становището на ИАЛ ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната. За ваксината „Пентаксим“ в документа се казва, че част от нея е произведена в Турция, като препаратът е идентичен с този на пазара във Франция.
Ваксината "Пентаксим", внесена у нас, е френска, доставена е от Франция в Турция, компонентът "пентаксим" е произведен във Франция, а част от продукта се допакетира в турски завод, който има документи за добра производствена практика. Това заяви по време на парламентарния контрол в отговор на въпроси от опозицията за ваксините бебета, които миналата година бяха внесени от Турция д-р Москов.
Ваксината "Еувакс", която е за профилактика на хепатит Б, няма да бъде използвана за деца. Предложена е от турската страна във връзка с бежанския поток, каза той.
Ние мислим за Вас като за бивш министър на здравеопазването ”, каза по време на разискванията Тунчер Кърджалиев от ДПС. След дебата за ваксините, внесени от Турция, депутатите гласуваха единодушна "за" предложението министърът на здравеопазването да предоставя два пъти годишно текущ доклад. Той ще внася докладите си за ваксините в Комисията по здравеопазване януари и юли.
Вече бебетата у нас могат да бъдат ваксинирани и с шествалентна ваксина, която е доставена от Франция. До този момент личните лекари поставяха само петвалентната, внесена от Турция, поради липса на другата.

Снимка: segabg.com

----
ДАНС разпита главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев и двамата бивши изпълнителни директори на Изпълнителната агенция по лекарствата - Емил Христов и Борислав Борисов.
Д-р Кунчев, който по закон е отговорен за обезпечаването на ваксините, е питан защо, след като България е останала без ваксини, той не е сезирал експертния съвет по заразни болести на ЕК. Или накратко казано защо не е поискана помощ от Европа, така както правят всички европейски държави, изпаднали в дефицит по отношение на ваксините. Основната задача на разследващите при този разпит е била да установят дали д-р Кунчев не е бил прескочен от МЗ , така както е било процедирано спрямо ИАЛ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар