Translate

понеделник, 18 май 2015 г.

Сърдечната недостатъчност погубва над 18% от българите всяка година



По данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) от 2014 година, 18.3% от българите умират от сърдечна недостатъчност, като с по-висок процент са
единствено мозъчно-съдовите заболявания /19.6%/, след които се нареждат онкологичните заболявания /17.5%/.
Резултатите, от национално-представително проучване на Алфа Рисърч, проведено през месец януари 2015 г., сочат - 50% от българите се страхуват най-много да не се разболеят от рак, 32% от сърдечни заболявания, а 10% от диабет.
Притеснителен е фактът, че към днешна дата в България няма официална статистика колко са болните от сърдечна недостатъчност, макар тя да е една от водещите причини за настъпване на смърт у нас – повече, отколкото инфаркти и инсулти. Тази тенденция се потвърждава от данни на НЗОК за периода 2000-2012 г., според които смъртността от миокарден инфаркт намалява, за сметка на тази от сърдечна недостатъчност, която се увеличава.
---
Сърдечната недостатъчност е често срещано сърдечносъдово заболяване, което засяга хора на всякаква възраст, но се проявява предимно с напредване на годините.
Едни от първите симптоми на сърдечната недостатъчност са: болка в гръдната област; събуждане през нощта със задух или събуждане с нужда от допълнителни възглавници за комфортен сън; кашлица; подуване или болка в коремната област; загуба на апетит или гадене; задух; изтощеност или замайване; сърцебиене; бързо повишаване на телесното тегло; подуване на краката или в областта на глезените.
Заболяването не може да се излекува, но при спазване на лекарски препоръки и правилно лечение, може да бъде контролирано и страдащите от него могат да водят нормален начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар