вторник, 27 януари 2015 г.

От директорите на болниците ще бъде търсена персонална отговорност, ако надхвърлят бюджетния лимит, зададен от НЗОКЗа това са се договорили БЛС и НЗОК на среща със здравния министър д-р Петър Москов.
Максималният размер на средствата за лечебните заведения за болнична помощ през тази
година ще е в размер до 95% спрямо касовото изпълнение за 2014 г. Останалите 5% остават за спешни случаи.
МЗ ще търси „незабавна персонална отговорност" от ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ при неспазване на финансовата рамка за 2015 г. Това означава, че ще има глоби за надлимитна дейност и че тя няма да се плаща, разтълкуваха болнични директори.
С консенсус е решено в рамките на следващата седмица Надзорният съвет на НЗОК да утвърди правилата за определяне на средствата за болнична помощ и методиките за остойностяване и разплащане.
Зам.-председателят на УС на БЛС д-р Юлиян Йорданов смята, че е нормално директорите на лечебни заведения да носят отговорност, ако има преразход. Той посочи, че се знае колко е бюджетът на НЗОК за тази година и не бива да се допуска превишение на финансовата рамка. Д-р Йорданов отбеляза, че в предишни години е имало болници, които са надвишили своите бюджети с по 300%. „Ако тази тенденция продължава бюджетът на касата ще бъде издънен”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар