Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Грипната епидемия е на път да обхване общо осем области



 Нивото на заболелите от грип ще се вдигне не само в Бургас, но и във Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен. По думите на проф. Кантарджиев не е изключено в Старозагорско да пламне нов вирус, срещу който българите нямат имунитет. Вероятно става
дума за нов щам на вирус от тип А - „Швейцария", който върлува повече от месец в САЩ. Симптомите, които го съпътстват, са висока температура, неразположение, хрема, дразнеща кашлица и болки в мускулите. Възстановителният период трае около седмица. Ненавременното лечение може да доведе до тежки усложнения и дори до пневмонии.
В столицата и областта обстановката по отношение на инфекциозните болести е спокойна, сочи справка на Районната здравна инспекция-София. Пикът на грипната епидемия обаче ще настъпи с идването на февруари. Грипът е заболяване, което за разлика от другите вирусни инфекции на горните дихателни пътища има кратък инкубационен период – от заразяването до проявата на заболяването има от 1 до 3 дни. Второ нещо, което е характерно за грипа, е, че преди да си развил симптомите, можеш да заразяваш вече. Грипът започва с тежка симптоматика – болка по ставите, мускулите, в орбитата на очите, светлината е дразнеща. След това в рамките на часове се появява гърлобол, кашлица и висока температура. Високата температура е водещ симптом. Ако грипът се развива бързо, най-важният симптом е от дихателната система. Ако започне учестено дишане и недостиг на въздух, трябва веднага да се търси медицинска помощ. За грипа си има три доказани антивирусни лекарства­ двете са за всички видове грип, едното е само за грип А и то в началото на заболяването, защото към него се развива резистентност. Това римантадин, оселтамивир и занамивир. Всички те (под различни търговски наименования) са регистрирани у нас. Те обаче се взимат до 36-ия час от началото на заболяването ­ след това нямат ефект.
В страната има региони като Разград и Търговище, в които от години справките показват, че „заразите,, там трудно намират терен. Феноменът често се обяснява с това, че местните хора залагат на витаминозна храна като чесън, салати с целина и магданоз, и всички познати народни рецепти срещу дихателните инфекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар