Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обеща да даде на пациенти мобилна лаборатория за вирусни хепатити



С флашмоб пред МЗ пациенти дадоха старт на кампанията „Хепатитът до мен”

МЗ ще осигури една мобилна лаборатория на фондация „Христо Гешов”, с която нейните представители да обикалят страната и да изследват безплатно хората за вирусни хепатити.
Това е обещал здравният министър Петър Москов. От фондацията настояват всеки българин да има право на безплатно изследване за хепатит веднъж годишно, тъй като по техни данни за последните три години държавата е дала близо милиард лева за лечението на хроничните хепатити В и С и нито стотинка за превенцията им. От фондацията са изчислили, че за целта са необходими 35 милиона лева. От фондацията освен, че искат българите да имат право ежегодно да се изследват безплатно, но за хората с повишен риск от заразяване от хепатит Б - да има безплатни ваксини.
Според официалната статистика болните от хепатит у нас са 100 000 души, но според пациентските организации те са три пъти повече. Представители на фондацията се заляха с жълта боя пред сградата на МЗ, за да привлекат вниманието на институцията. По този начин те дадоха старт на кампанията „Хепатитът до мен”. По данни на пациентските организации хиляди са заразените, а едва 3% от тях знаят и се лекуват. между 500 000 и 800 000 души са болните от хепатит у нас. Статистиката обаче е неофициална, каза основателят на фондацията Христо Гешов
„Министър Москов пое и ангажимент да се намерят средства по различни програми, с които да закупуваме скринингови тестове, за да се изследват максимален брой хора. Пое ангажимент също да бъде преразгледана методиката за отпускане на протоколи за лечение и вместо на всеки шест месеца, да бъдат отпускани за една година, което е наистина важно не само за пациентите, но и за болниците. Съответно ще бъде проверено и как стои въпросът с тридневният престой на всеки пациент, който влиза за подновяване на протокола и това нещо да отпадне”, съобщи председателят на фондацията Христо Гешов и поясни, че д-р Москов е поел ангажимент всички тези мерки да бъдат реализирани от него в рамките на месец-два. По отношение на парите, които фондацията евентуално ще получи от МЗ за тестове, Гешов каза, че информацията за това къде отиват въпросните средства ще бъде качвана постоянно в Интернет. Ние ще даваме постоянни отчети на министерството колко теста са закупени и колко хора са изследвани, заяви той. Ако и този екип на МЗ не обърне внимание на исканията им, Гешов заяви готовност да търси съдействие от европейските институции.
Всъщност всички необходими мерки за ограничаване разпространението на хепатит у нас са заложени в разработения национален план за борба с хепатита. Документът обаче от месеци отлежава някъде по чекмеджетата в министерството, коментира председателят на Европейската хепатитна организация д-р Станимир Хасърджиев: В този план, подготвен от най-изтъкнатите български специалисти, са адресирани множество от тези проблеми - например, изследването за хепатит на рискови групи, как да се осъществява, кога, кой носи отговорност за това. Според Хасърджиев планът за борба с хепатита може да стартира без никакво допълнително финансиране и одобрението му е въпрос на политическа воля.

Няма коментари:

Публикуване на коментар