Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

79 трансплантации са извършени у нас до момента



Рекордният брой трансплантации са направени от началото на годината до 15 декември, сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ). 
Статистиката сочи, че през 2010 г. извършените трансплантации  са 68, през 2011 г. – 25,
през 2012 г. – 19, а през 2013 г. – 64.
По данни на ИАТ през тази година са извършени 44 бъбречни трансплантации, 4 сърдечни и 18 чернодробни от 22 трупни донора. Трансплантациите от жив донор са 13 - дванадесет бъбречни и една чернодробна. А поради липса на подходящ реципиент за трансплантация в България, страната ни е изпратила за Евротрансплант 5 органа от трупни донори –черен дроб (3) и сърце (2).
Въпреки положителната тенденция, страната ни обаче продължава да бъде на едно от последните места по брой извършени трансплантации.
През 2012 г. в България са извършени средно 2,6 трансплантации на 1 млн. население. За сравнение, в Хърватия за този период са извършени 90,9 трансплантации на 1 млн. население, в Словения - 58,5 трансплантации на 1 млн. население, а в Сърбия - 17,4 трансплантации на 1 млн. население.
На 13 и 14 декември т.г. във Велико Търново бе проведена и Национална годишна среща на лекарите-координатори по донорство и ИАТ. Във фокуса на дискусията и бяха, както организационни и медицински проблеми в работата на координаторите в страната, така и тези с идентификацията на потенциален донор и участието на лекарите от реанимационните клиники и отделения. 
По време на форума ИАТ отличи 10 лечебни заведения с най-голям успех в областта на донорството и трансплантациите. Това са: МБАЛ „Света Марина“ - Варна, МБАЛ „Доктор Иван Селимински“ - Сливен, МБАЛСМ Пирогов, УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен, МБАЛ – Бургас, МБАЛ „Токуда Болница София“, МБАЛНП „Свети Наум“ – София, МБАЛ – Русе, МБАЛ „Доктор Никола Василев“ – Кюстендил и МБАЛ „Доктор Стефан Черкезов“ - Велико Търново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар