Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

За 2013 г. линията на бедност за страната - 285.92 лв



Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31.6%, Видин - 31.2%, и Пазарджик 30.8%, става ясно от данните на Националния статистически институт. През 2013 г.
Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Смолян - 14.1%, Кюстендил - 14.6%, и Разград - 14.7%. Освен това най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област
София  (448 лв.), следвана от област Перник (388 лв.).
От статистиката съобщиха днес данните за линията на бедност в страната през 2013 г.
Миналата година линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били над 1.5 милиона българи  или 21 % от населението на страната. Под прага на бедност са около 7 % от работещите, около 21 % от работещите на непълно работно време.
Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (68.1%). Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с трима или повече възрастни и в домакинства с двама възрастни под 65 години.
Най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства.
Половината от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.36 % изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 45% от домакинствата се ограничават при отоплението на жилището си.
През 2013 г. почти половината от децата не могат да си позволят едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно, пресни плодове и зеленчуци веднъж дневно и подходящи книги за възрастта им. На повече от половината деца не могат да бъдат осигурени поне два чифта обувки според сезона. За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено закупуването на нови дрехи. През 2013 г. 34.5% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

Нова телевизия

Няма коментари:

Публикуване на коментар