Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Здравният министър: Лекари влизат в гетата при гарантирана сигурност



Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това предупреди здравният министър Петър Москов. Той се включи по телефона в студиото на bTV, където гост бе
д-р Ирена Маринова, която бе нападната и пребита от роми, докато екипът й оказвал помощ на бременна жена.
Москов съобщи ужасяващата статистика само за 2014 година - 225 нападения над екипи на спешната помощ. "Това означава, че всеки работен ден, някой от тези лекари е бит, заплашен или нападан. 174 от нападенията са в цигански махали, т. е. над 80 % се случват там.
Аз съм последният човек, който ще дели хората на етноси, но очевидно има проблем и той трябва да бъде решен, коментира той.
Петър Москов поиска кметовете и ромските лидери да се включат при решаване на проблема с нападенията над екипи на Бърза помощ "Ще направим карта на районите, където се случват такива неща, и ще търсим съдействие от кметовете, т. е. общността да вземе отношение. Местната власт, кметовете веднъж са получили доверието на тези хора. Сега да потърсят и ромските лидери, помогнали за избирането им и да се реши този въпрос", посочи Москов.
"Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш", категорична бе д-р Ирина Маринова."Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче. Казаха ни на къде вървим и те подкараха зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно. Оказва се, че то първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари", разказа д-р Маринова. Тя призна, че досега само са вдигали ръка срещу нея и са я заплашвали с пръст, но никога не са я удряли.
--------
Пак юмруци за доктор от спешното 
Пияни младежи от Радомир, докарани за оказване на помощ в болницата в Перник, са нападнали лекар. Инцидентът е станал в Спешното отделение по време на дежурство на д-р Румен Денчев. Когато започнал да преглежда един от пациентите, лекарят бил ударен с юмрук в лицето. От нанесения му удар д-р Денчев е с разкъсана устна. "Закриха изтрезвителното в Перник, докарват ни пияни да ги освестяваме и ето до какви ситуации се стига", заяви директорът на пернишката болница д-р Иван Евлогиев.
В. „Марица,” Пловдив

Няма коментари:

Публикуване на коментар