Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

Промени в наредбата за специализации на младите лекари


МЗ предлага облекчени условия за специализация на дипломираните млади лекари

 Те ще могат да специализират не само в университетските болници, а във всички лечебни заведения, които имат нужната за това акредитация. Предвижда се конкурсните изпити да отпаднат, както и платените специализации. Записването ще бъде целогодишно. Специализантите сами ще могат да избират болницата, в която да специализират като бъдат назначавани на трудов договор, на пълно работно време за срока на специализацията, с минимална заплата за съответната специалност и с всички необходими осигуровки.
Така лекарите ще могат да специализират там, където живеят, а болниците ще могат да си набавят липсващите им специалисти.
Това са част от промените, залегнали в проекта за изменение на Наредба №34, която се отнася до реда и начина за записване и придобиване на специалност в системата на здравеопазването, съобщи здравният министър д-р Петър Москов.
Това е начинът да се премине от една администрирана, свързана с много неудобство и с ограничаване на възможността на младите лекари да специализират система, към една система, която е отворена, която е свързана всъщност с реална работа като част от медицински трудов колектив и е наистина, надявам се, крачка по посока на това младите лекари да остават, съобщи още той.
Според предвижданите промени болниците ще бъдат задължени да обявяват места за специализанти - ще бъдат задължени да наемат млади лекари, чрез промяна на медицинските стандарти, т.е. ако в тях не работят специализанти, те ще получават по-малко пари от НЗОК.
По време на специализацията МЗ ще плаща на университетите такса за обучаващите се лекари по държавна поръчка. Ако кандидатстващите са по-вече от местата, ще се извършва класиране по успеха от следването и от държавните изпити.
МЗ се ангажира да осигури заплащане от 3-4 минимални работни заплати или 1360 лв. месечно на желаещите да се обучават по дефицитни специалности като педиатрия, патология, съдебна медицина и др.
Специализантите, които са в заварено положение, ще имат 3-месечен срок, в който да решат дали да продължат да се обучават по стария или да преминат специализация по новия модел и да сключат договор с болница.
Теоретичното обучение в съответния медицински университет ще се реализира на модули, а проектът предвижда на държавния изпит за специалност да се явява специализантът заедно със своя пряк ръководител.
Всички успешно преминати изпити и модули ще бъдат признати, увериха от МЗ.
Според млади лекари промените в наредбата са стъпка напред, но на пръв прочит се забелязва функционален проблем. Ще се създаде двоен стандарт, тъй като някои специализанти ще предпочетат да продължат да се обучават по стария модел, а друга част ще бъде обхваната от новия. Въпреки това ще останат около 1600 млади лекари, които няма да имат къде да специализират, тъй като болниците няма да имат достатъчно средства, за да сключват трудови договори с тях, смята д-р Радислав Нанков. Освен това никъде специализацията няма да бъде напълно безплатна и отново ще бъдат събирани пари за теоретичното обучение, допълни д-р Иван Вецев.




Няма коментари:

Публикуване на коментар