Translate

четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е на първо място по нормални раждания в София


 

 

Индекс на болницитепубликува статистика за 2020г., обхващаща ражданията в България, по данни на НЗОК. От нея става ясно, че по процент нормални раждания Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се нарежда на първо място в София с близо 70% вагинални родоразрешения. В национален мащаб клиниката е сред 20-те процента лечебни заведения, постигащи 70% и повече нормални раждания през изминалата година. За сравнение, през 2020г. над 47% от ражданията в България са се решили чрез оперативна намеса.

От години Медицински комплекс „Д-р Щерев“ води целенасочена политика за намаляване на оперативните родоразрешения с цел снижаване риска за пациентите.

В обръщението си към бъдещите родилки създателят на болницата проф. Атанас Щерев заяви:

-Най-лесното решение за лекаря е цезаровото сечение. То е лесно за родилката, не отнема много време на акушер-гинеколога, но… Оперативното родоразрешение води до три пъти повече тромбоемболични усложнения – състояния, при които се стига до запушване на кръвоносен съд и последиците могат да са фатални. Секциото причинява четири пъти повече сложни за разрешаване от медицинска гледна точка ситуации. Той подчерта, че :

  • Майчината смъртност е 3 пъти по-висока при цезарово сечение;
  • Увеличава се значително рискът от патология при последваща бременност при цезарово сечение спрямо нормално раждане;
  • Родените чрез Секцио деца боледуват по-често от алергии, астма и други имунозависими страдания;
  • Възстановяването е много по-бавно при оперативно родоразрешение отколкото при раждане по естествените родови пътища.

От болниците с над 1000 раждания през 2020 г. Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е на трето място по процент нормални раждания, като на първа позиция е УМБАЛ Бургас, а на втора – МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен.

От 108 болници в цяла България, в които през 2020 г. са проплакали бебета, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е сред 13-те с над 1000 раждания, т.е. в 12-те процента на родилните отделения с най-много посрещнати нови животи. Ражданията по НЗОК при нас са 1280, а общо за годината са 1367. В по-голямото число попадат и пациентките без здравни осигуровки, в основната си част чуждестранни граждани. 1383 пък са новородените, а по-високата бройка спрямо ражданията идва от наличието на родоразрешения при многоплодни бременности. В клиниката през последните години се затвърждава и практиката при възможност и при липса на медицински контраиндикации двуплодни бременности да бъдат израждани вагинално.

ТУК можете да прочетете цялото обръщение на проф. Атанас Щерев към бъдещите родилки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар