Translate

петък, 4 юни 2021 г.

Гмуркане до най-дълбоките точки на океаните ексклузивно по Discovery Channel

Поредицата „Експедиция „Дълбок океан““ отвежда зрителите до дълбините на океаните

 

 

Океанът винаги е бил пленителен и изпълнен с мистерии. Това е един огромен свят, богат на живот,
голяма част от който все още остава загадка. Сега екип от експерти започва първото световно пътешествие до най-дълбоките точки на петте океана в света. Експедицията изпраща подводница
до недостигнати места за първи път в историята. Управлявана от инвеститора и изследовател Виктор Весково, подводницата има за цел да картографира изцяло океанското дъно, допринасяйки за познанието му по начин, който може да промени света.

Поредицата „Експедиция „Дълбок океан““ показва цялата мисия, потапяйки се под повърхността на океаните и достигайки до места, невиждани от човешко око. Забележителната научна мисия се отправя към Пуерториканската падина в Атлантическия океан, Яванската падина в Индийския океан и Малойската падина в Северния ледовит океан. Discovery Channel ще излъчи премиерата на ексклузивната поредица „Експедиция „Дълбок океан““ на 6 юни в 21:00 часа, а зрителите ще се насладят на неповторими гмуркания.

За четвърти път експедицията Five Deeps успешно се гмурка на дъното на един от петте океана в света. Екипът завършва мисия, за да достигне до най-дълбоката точка на планетата Земя: Challenger Deep в рамките на Марианската падина. Виктор Весково поставя нов рекорд и е първият човек, извършил няколко гмуркания самостоятелно, с подводницата DSV Limiting Factor. Експедицията достига максимална дълбочина от 10 928 метра, с 16 метра повече от всяко предишно пилотирано гмуркане.

"Не мога да опиша колко развълнувани сме всички от това постижение", споделя Весково. „Тази мисия заедно с нейния извънредно талантлив експедиционен екип, издигнаха морската технология на безпрецедентно ново ниво, като се потопиха в най-дълбоката и сурова зона на океана. Чувстваме се сякаш току-що сме създали начин за изследване на всяка точка от океана, който на 90% е неизследван. "

Със своите гмуркания Весково става и първият човек, който е изкачил връх Еверест, бил е на дъното на океана и е карал ски на Северния и Южния полюс. По този начин той е първият, завършил посещението на една версия на „Четирите ъгъла на Земята“: връх Еверест, Challenger Deep и двата географски полюса. През 2011 г. той завършва Седемте срещи на върха, изкачвайки най-високия връх на всеки континент.

Всички гмуркания на експедицията до най-дълбоките точки на океаните:

1. Гмуркане # 1 /28 април 2019г./: Соло гмуркане до дъното на „източния басейн“ на Challenger Deep до 10 928 метра /Виктор Весково, пилот/. Експедицията е изчислила, че това е най-дълбокото гмуркане от човек в историята. Четири часа /248 минути/ са прекарани на дъното за проучване на басейна - най-дългият период от време, прекаран някога на дъното на океана от човек.

2. Гмуркане # 2 /1 май 2019г./: Второ самостоятелно гмуркане до дъното на „източния басейн“ на Challenger Deep до 10 927 метра /Виктор Весково, пилот/. Три часа (217 минути) са прекарани на дъното, включително за обширно проучване на южния скалист склон на Дълбочината.

3. Гмуркане №3 /3 май 2019г./: най-дълбоката операция по спасяване на морето, която някога е опитвана и е успешна. Научен спускателен апарат Five Deeps Expedition е заседнал на дъното по време на предишното гмуркане /# 2/ и е освободен и възстановен от 10 927 метра чрез директно действие на пилотирания подводник. Приблизително 2,5 часа /163 минути/ са прекарани на дъното от подводницата и 2,5 дни от спускаемия апарат.

4. Гмуркане # 4 /5 май 2019г./: Видеозаснемането и биологичните проби са събрани от подводницата за научен анализ. Основният фокус е да се изследват северният и южният ръб на зоните на субдукция в Challenger Deep. Времето в океана е приблизително три часа /184 минути/.

5. Гмуркане №5 /7 май 2019г./: Първо пилотирано спускане до дъното на дълбочина Сирена, което се фокусира върху геоложки, биологични и видео наблюдения и събиране в басейна на изкопа. Времето на дъното в три часа /176 минути/ и в събрано най-дълбокото парче мантия, извадено някога от повърхността на западния склон на Марианската падина.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар