Translate

понеделник, 10 октомври 2016 г.

За 24-та поредна година отбелязваме 10 октомври – Световния ден на психичното здраве




Над 450 млн. души по света имат психични заболявания.Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11,4% от населението, разстройства на настроението (депресии и
афективни състояния) – 6,2%, злоупотреби с вещества – 3,3%. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ.
Основни причини за психическите разстройства са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености. Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог. Стигмата към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий.
През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на  психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора.
От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света.
В някои страни психологическата първа помощ е включена в разработена готовност за реакция по време на бедствия. СЗО препоръчва националните власти, отговорни за управление на бедствията, да разгледат възможността за готови екипи, които да пътуват до засегнатите от бедствие райони. Психологическата първа помощ може да бъде бъде включена в обучението на лицата, които поемат грижите за оцелелите след травма, като част от ежедневната им работа. Такива са например пожарникарите, полицаите, здравният персонал в спешните звена, хуманитарните работници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар