Translate

понеделник, 10 октомври 2016 г.

НЗОК дължи 190 млн. лв. на болници в ЕС



Това са дължимите суми от страната ни за лечение на българи в рамките на Европейския
съюз и са натрупани от 2010 г. досега. Причината да не се изплащат е, че от бюджета за чуждестранни болници редовно се пренасочват средства по други пера за разходи на касата, пише в. "Сега".
Данните са от отчета за бюджета на НЗОК за 2015 г., който беше представен миналата седмица пред здравната комисия в парламента с голямо закъснение. Според документа през миналата година касата е платила по искове на болници в ЕС 32 млн. лв., а по закона за бюджета й за целта са се полагали 58 млн. лв. Останалите 26 млн. лв. обаче са били пренасочени към други пера с решение на Надзорния съвет на касата - най-вече за покриване на част от традиционния преразход на болниците и за лекарства. Подобна е практиката и в последните пет години.
През 2015 г. към дължимите дотогава 122 млн. лв. са се натрупали още 42 млн. лв., а през 2016 г. - още 26 млн. лв. Най-много средства са пренасочени именно през миналата година, докато за сравнение през 2014 г. касата е платила 61 млн. лв. към чужди лечебни заведения, като дори е надхвърлила с 3 млн. лв. предвидените по бюджета. Касата обаче е толкова назад с разплащанията, че покрива само дългове, при които са започнали да текат лихви.
Най-голяма част от дължимите 190 млн. лв. са по т.нар. европейска здравна карта за неотложно и спешно лечение на българи в ЕС, които са здравно осигурени в България. По-малко средства отиват за планово лечение, защото в случаите, когато у нас то не може да се осигури, НЗОК плаща за терапия в ЕС.
Според пациентски организации заради некоректността на българската държава в изплащането на тези задължения все повече чужди клиники отказват да приемат пациенти от България по линия на здравноосигурителната каса. Най-много пари НЗОК дължи на болници в Германия, Австрия и Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар