Translate

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

90% от пациентите със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване



Ранният контрол на кръвната захар и телесното тегло намалява риска от сърдечно-съдови усложнения
Захарният диабет е еквивалент на коронарната болест на сърцето по отношение на сърдечносъдовия риск

АстраЗенека България стартира академия за здравни журналисти под мотото „Часът на диабета“, във връзка с предстоящия Световен Ден на Диабета, която се организира с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика - Нейно
Превъзходителство Ема Хопкинс.
„Водена от социално отговорната си политика за грижа към пациента, АстраЗенека стартира тази дългосрочна обучителна програма с цел до българското общество да достигне полезна информация за превенцията и ранната диагностика на захарен диабет (ЗД) тип 2, който е социално значимо заболяване, заплашващо да се превърне в пандемия“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на компанията.
Диабет и сърдечно-съдов риск бе темата на първия модул с презентатор проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и Ръководител на Клиничния център по ендокринология, Медицински университет, София.
Статистиката е красноречива - ЗД е петата водеща причина за смъртност в световен мащаб, заради сърдечно-съдовите усложнения на заболяването. При 50%от диабетно болните съдови усложнения – микро (засягащи малките кръвоносни съдове в очите - ретинопатия, бъбреците - нефропатия и крайниците - невропатия) и макросъдови (засягащи мозък, сърце и водещи до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт) се установяват още при поставяне на диагнозата. Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана, както с честотата на периодите с повишена кръвна захар, така и с нейната степен. 10-20% от пациентите със захарен диабет тип 2, който представлява над 90% от всички случаи на ЗД, имат установено сърдечно-съдово заболяване.
По голямата част от пациенти със ЗД тип 2 имат много и разнообразни сърдечно-съдови рискови фактори, наред с незадоволителния контрол на кръвната захар Данните сочат, че:
-90% от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване;
-60% имат повишено артериално налягане;
-56% имат отклонения в липидния профил.
Ето защо ЗД тип 2  е еквивалент на коронарната болест на сърцето по отношение на сърдечносъдовия риск и усилията в лечението му трябва да бъдат насочени към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар и ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори като наднормено телесно тегло, артериално налягане, дислипидемия, тютюнопушене и др.
Проф. Танкова обърна специално внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като сериозен  рисков фактор и подчерта, че дори умерена загуба на тегло намалява значително сърдечно-съдовия риск. Това е и причината в международните ръководства за лечение на ЗД тип 2  да се препоръчва използването на медикаменти, които не само намаляват кръвната захар, но повлияват комплексно заболяването като редуцират теглото и повишеното кръвно налягане.
По думите и идеалният подход към ЗД тип 2 е този, който контролира повишената кръвна захар възможно най-рано, поддържа я стабилна възможно най-дълго, не е свързан с хипогликемии и води до редукция на телесно тегло.
-Пациентите със ЗД 2 у нас имат достъп до най-съвременните средства за лечение на заболяването, които осигуряват не само контрол на нивото на кръвната захар, но и контрол на наднорменото тегло и затлъстяването, на артериалното налягане. Така имаме възможност да отговорим на най-високите стандарти за ранно и комплексно повлияване на ЗД тип 2, подчерта в заключение проф. Танкова.
По данни на СЗО за тази година у нас 10,3% от населението е с диабет.
В началото на 2016 г. 422 млн. души са диагностицирани с това заболяване в света или 1 от 11. В Европа болните са 56 млн. души. Тенденцията е през 2040 г. засегнатите от заболяването да са 642 млн. души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар