Translate

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

7 ежедневни неща притъпяват остротата на ума



/КРОСС/ Имаш ли усещането, че мозъкът ти става по-бавен? Струва ли ти се понякога, че не успяваш да възпроизведеш важна информация толкова лесно, както преди, или че
паметта ти не може да задържи някои от нещата, които правиш? Може да се окаже, че причината е в неща, които правиш ежедневно, че именно там се крие причината мозъкът ти да губи мощност.
Ние сме в тежка зависимост от нещата, които ни носят информация. Имаше обаче времена, в които нямахме проблем да изреждаме класирането на отборите в любимия ни спорт или дори играчите в отборите.
Е, тук правим опит да съберем някои от нещата, които съсипват интелигентността ни, но за които всички сме си виновни сами. Може пък да сме в състояние да обърнем процеса и да си върнем остротата на ума.
1.Прекомерна употреба на медийни устройства
Да прекарваш цялото си време втренчен в телефона и да скролваш из Facebook представлява плащане на много тежък данък за интелигентността ти. Клюкарските статии из нета не са точно постмодернистична литература. Те не развиват мозъка ти, още по-малко интелекта ти. Напротив - приучават мозъка ти да превключва по-бързо от нормалното, което намалява възможността ти за фокусиране.
2.Мултимедиен мултитаскинг (извинение за израза)
Подобно на употребата на медийни устройства, употребата на много различни устройства едновременно работи в посока физическо свиване на мозъка ти. Според невролозите, дейности като гледане на телевизия в комбинация с писане на SMS-и намаляват плътността в области на мозъка, асоциирани с когнитивната функция и емоционалния контрол.
3.Прекалено много телевизия
В рамките на минути след като си пуснеш любимата телевизионна драма, мозъкът ти изключва и спира да поема информация. Това определено влияе върху остротата на ума ти и намалява способността ти да приемаш важна информация.
4.Ровенето в Google
Google може да ти каже всичко, буквално всичко. Интернет е онлайн енциклопедия за всичко от всички сфери и можеш да вадиш всякаква информация лесно и бързо. НО: това ни кара да се чувстваме много по-умни, отколкото сме в действителност, а на всичкото отгоре няма гаранция, че информацията, която намираме е на 100% вярна.
5.Недостатъчно сън
Сънят е жизненоважен за способността ни да приемаме информация и за процеса по обработката на спомени и емоции. Сънят помага на мозъка ни да се фокусираме и да правим стратегия на поведение, така че липсата му може да е пагубна за интелигентността ни. Препоръчителната доза сън за възрастен човек е 7-8 часа, но много хора получават по 5-6, дори по-малко.
6.Вредните храни
Диета с много мазнини и много захар може да засегне когнитивната ти функция и способността ти да се настройваш и адаптираш към различни ситуации. Оставяме без коментар ефекта върху външния ти вид. Нови изследвания доказват, че приемането на много захар може да повлияе сериозно върху възможността ти да запаметяваш, което е особено фатално за млади, учещи умове.
7.Прекалено много тренировки
Прекомерното трениране те изтощава физически, а това може да доведе до хронична физическа, но и умствена умора. Често срещане явление в модерното общество е младите хора да се докарват до ръба във фитнеса, само за да изглеждат като свалени от корица на списание, но това влияе върху паметта, когнитивната функция и като цяло върху остротата на ума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар