Translate

понеделник, 10 октомври 2016 г.

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване



Темата на тазгодишния Световен ден на затлъстяването е „Край затлъстяването при децата”.
22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване в Европа. До 10 години броят на затлъстелите деца под 5 години в световен мащаб ще се увеличи почти двойно - от около 40 милиона в момента на над 70 млн. през 2025 г., прогнозира доклад на Европейската асоциация по гастроентерология, цитиран в британското издание "Гардиън". В проучването са включени 46 държави от Европейския регион.
В България 224 898 деца в училищна възраст са с наднормено тегло, а 58 370 са със затлъстяване. Това означава, че 26,2% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло, сочат данните на Световната асоциация за изследване на затлъстяването. Според прогнозите през 2025 г. този процент би бил 26,85% или 235 459 деца.
Националното проучване за хранене на българското население показва значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5-годишна възраст - 7.1 на сто през 2014 г. в сравнение с 3.3 на сто през 2004 г. При момичетата в същата обаче се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването - 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.
„Предпазването от затлъстяване, както от диабет тип 2, така и от сърдечносъдовите заболявания, започва през първите 1000 дни от развитието на човешкия организъм. От зачеването до 2-годишна възраст, така че една бременна жена не бива да качва повече от 15-16 килограма. Не трябва да се робува повече на старата максима, че бременната жена яде за двама. Тя трябва да се храни разнообразно, особено ако има наследствена обремененост“, каза доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и член на борда на Европейската академия на науките по хранене, на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването.
Според проучване, представено на миналогодишния Европейски конгрес по затлъстяване, България е на пето място в Европа по детско затлъстяване. У нас 58% от популацията е с наднормено тегло, а само 21% са физически активни, т.е. правят препоръчителните 10 хиляди крачки на ден. В Европа те са 23%. В България 3/4 от тийнейджърите практикуват някаква
физическа дейност срещу 80% в Европа.
Причините за затлъстяването са обездвижеността, приемът на определени лекарства, липсата на спорт, недостатъчен сън, увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; консумацията на алкохол, размера на ястието. Същевременно твърде ниско остава потреблението на киселото мляко, рибата, плодовете и зеленчуците.
Според данните от проучване проведено в седем европейски страни, българчетата стоят най-много пред компютъра и телевизора - 25 часа. В Белгия например децата в училищна възраст са пред компютри и телевизори не повече от 14,5 часа, а в Холандия по 14,5 часа. Близо 20 часа пред мониторите прекарват децата във Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар