Translate

вторник, 20 май 2014 г.

Лекари и пациенти ще приемат правила за листите на чакащите



Това стана ясно на пресконференция, на която пациенти, държавни, общински и частни болници се обявиха против лимитите. Те са категорични, че Постановление 94 на МС, което дава право на НЗОК да не плаща надлимитна дейност, е незаконосъобразно и ще има много негативни последици. Директори на общински болници смятат, че лечебните им заведения ще фалират до 2 месеца в резултат на постановлението тъй като са на пределния минимум.
Организационният секретар на Сдружението на общинските болници в България д-р Радко Велков алармира, че постановлението ще ликвидира общинското здравеопазване, тъй като няма лекари и не е възможно при тази ситуация пациентите да бъдат диагностицирани и лекувани.

„След като касата определя лимит за прием в болница, лекари и пациенти ще напишем правила кой може да бъде опериран веднага и кой може да чака”, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„В момента ситуацията е абсурдна - лечебните заведения хем нямат право да връщат болни, хем не могат да лекуват над определения им от касата лимит за месеца", каза д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Токуда".

Той предупреди, че болниците ще спрат да приемат пациенти около 17-о число на всеки месец, ако не бъде отменено постановление 94.

„Тогава лимитите ще придобият конкретни лица - върнати болни деца или родилки", увери д-р Дренски.

По думите на председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев още при обсъжданията на бюджета миналата година е било ясно, че се залага сериозен дефицит. Тогава от пациентската организация са сигнализирали, че вариантите са два - или актуализация на бюджета и намиране на средства, или спиране на лекарства, въвеждане на лимити, смъртни случаи. БЛС обаче подписал рамковия договор с уговорката, че бюджетът ще бъде актуализиран в средата на тази година, но до момента това  не се случва.

Д- Хасърджиев изказа мнение, че всички усилия са насочени да се обясни как лекарите са виновни, как болниците източват здравната каса, как пациентите са се разболели от рядка болест, но не и политик да поеме вината.

„Предстои пълен крах на системата. По-евтино е човек да умре в България, отколкото да се разболее", бе категоричен той.

Федерация „Български пациентски форум" вече е внесла в съда жалба против въпросното постановление.

Моделът на финансиране на болниците ще бъде променен. При новия модел ще се отчита освен основното заболяване и евентуални придружаващи болести. Промените се налагат, тъй като клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациентите, коментира здравният министър д-р Таня Андреева. Постановлението 94 ще бъде променено така, че болниците да получават изработените от тях пари, обеща тя и добави, че застава зад исканията на колегите си от БЛС, които призоваха да се актуализира бюджетът на НЗОК.

„За мен е изключително порочен подходът, при който лечебните заведения все повече търпят преса от страна на касата", заяви д-р Андреева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар