Translate

понеделник, 19 май 2014 г.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН тази година бе отбелязан на 18 май




Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН за първи път той е отбелязан през 1983 г. в САЩ. Всяка година в целия свят на третата неделя на месец май светът почита жертвите на СПИН. Тази година бе отбелязан на 18 май. През 2012 г. новите случаи на болестта са около 2.3 млн., като 95% от тях са в страните от третия свят, начело с Централна Африка. 35.3 милиона души по света живеят с ХИВ или СПИН. От тях 3.34 млн. са деца.
У нас на възлови места в повечето градове се раздаваха образователни материали и червени панделки.
За последните 5 г. броят на официално регистрираните носители на СПИН у нас е нараснал почти двойно. У нас с вируса на ХИВ живеят 1889 души, сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. От началото на 2014 г. към средата на февруари са регистрирани нови 22 случая.
През последните години у нас се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от този на новорегистрираните жени.
По-голямата част от болните са концентрирани в големите градове - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково.
От началото на годината до средата на май са регистрирани 59 серопозитивни лица-43 мъже и 16 жени. Близо 21% от тях са лица на възраст под 29 години. Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 25 или 46%. При другата уязвима група - хората, употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят им намалява - от началото на годината те са 5-9%. Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.
Над 65 000 души са се изследвали за ХИВ през първото тримесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
Подробности за адресите на кабинетите и работното им време има на безплатния телефон 0700 130 40 и на сайта на Националната програма.
Към 31 март 2014 г. общо 900 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 668 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. По данни на Инфекциозната болница починалите с ХИВ или СПИН през 2013 г. са 33 лица.
МЗ припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :кръвта, семенната течност, влагалищния секрет, майчината кърма. Има три начина за предаване на ХИВ: полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив); кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица); от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене. Начини за предпазване от ХИВ инфекцията: Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус, избягване на случайни сексуални контакти, използване на презерватив при всеки сексуален контакт, въздържание, избягване на употребата на общи игли и спринцовки, профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото. Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар