Translate

четвъртък, 5 май 2022 г.

Проучване сред пациенти с астма от 3 континента: за 90% болестта има отрицателно въздействие върху живота им

Повече от половината астматици са взели поне един  ден болнични поради пристъп на астма през последната година

 

 

Проучване*, проведено в началото на 2022г., сред 807 пациенти с астма от пет държави- САЩ, Канада,
Мексико, Китай, Саудитска Арабия и Великобритания установява системни пропуски в грижите за тях, въпреки че пациентите считат, че астмата им е добре контролирана
. Участниците са на възраст над 18 години, диагностицирани са с астма от медицински специалист и използват инхалатор за лечение.

Проучването показва, че по-голяма част от пациентите се чувстват подкрепяни от своя лекар и при повече от половината от тях нараства увереността им в контрола на астмата през последната година. 90% от астматиците съобщават, че болестта има отрицателно въздействие върху живота им, повече от половината са ползвали поне един ден болнични по повод астматичен пристъп през последната година.

Повече от една четвърт /27%/ от пациентите не са били информирани какъв е допустимият максимален брой инхалации със синия облекчаващ симптомите инхалатор на седмица. Близо половината от анкетираните /45%/ посягат към него 3 и повече пъти седмично, което  е потенциален сигнал, че астмата им не е добре контролирана. Това ги излага на повишен риск от пристъпи на астмата, които могат да бъдат животозастрашаващи. Едва 13% от пациентите са наясно с факта, че прекомерната употреба на синия облекчаващ симптомите инхалатор ги излага на висок риск от астматичен пристъп независимо от тежестта на тяхната астма.

Над половината от участниците в проучването са използвали орални кортикостероиди за овладяване на астматичен пристъп. При пациенти с тежка астма честата употреба на орални кортикостероиди е индикатор за неконтролирано заболяване. Въпреки, че всички пациенти са запознати с ползите и рисковете от употребата на орални кортикостероиди, половината от тях вярват, че страничните ефекти при лечение с инхалаторни и орални кортикостероиди са едни и същи.

Данните от проучването се обявяват по повод 3 май – Световния ден на астмата, който тази година се отбелязва под мотото Да преодолеем пропуските в лечението на астмата“.

Астмата е хронично хетерогенно заболяване, което се характеризира с хронично възпаление на дихателните пътища. Тя е най-честото хронично заболяване при децата. Характеризира се с непостоянни във времето и по тежест респираторни симптоми като най-чести са хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Тя засяга около 339 млн. души по света, а в България пациентите с астма са около 400 хил.

Подобряване на информираността за астмата като хронично, а не остро заболяване, което налага постоянно лечение  и стриктно придържане към препоръките на лекаря и назначената терапия биха подобрили контрола му.

Повече информация за астмата, можете да прочетете на: https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya

Тест за оценка на използването на синия облекчаващ симптомите инхалатор при астма: https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/test

- - - - - -

* Онлайн проучване, проведено от IPSOS между 21 февруари и 29 март 2022 г. по поръчка на  AstraZeneca и Глобалната организация за пациенти с алергии и болести  на белите дробове /GAAPP/.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар