Translate

четвъртък, 19 май 2022 г.

Световната лига по хипертония награди 9 български деца от столично училище

Кардиологът доц. Красимира Христова връчи грамотите на малките художници

 

 

За Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член на борда на директорите
на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, лично награди ученици от 69 СУ „Димитър Маринов“ в кв. Дружба-1 в София.

Малчуганите получиха дипломи за участието си в годишната програма за детско изкуство на лигата. Децата са на възраст 8 г. и се включиха в конкурса с рисунки на тема - здравословния начин на живот чрез превенция на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, включително физическа активност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни.

„За мен е гордост , че за трета поредна година български деца се включват с ентусиазъм в инициативата на Световната лига по хипертония да създаваме здравни навици и култура сред подрастващите, заедно с деца от цял свят. Артериалната хипертония е социално значимо заболяване и за превенцията му са необходими усилията на цялото общество. Възпитаването на навици за здравословен живот, хранене и спорт е само началото, което децата изобразяват в своите рисунки.“, каза доц. Красимира Христова, която е и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Програмата Children's Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да осигури по-голяма осведоменост за заболяването артериална хипертония сред младите. Да ги информира за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

Статистиката по света и у нас показва подмладяване на хипертонията, данни сочат, че се отключва при все по-млади пациенти между 35 и 40 г. Сред основните рискове фактори за развитие на високо артериално налягане са тютюнопушенето, стресът, наднорменото тегло, високата кръвна захар и алкохолът.

Учениците от столичното училище получиха подаръци и специален сертификат с надпис „Награда Едуард Рочела за отлични постижения в изкуството за информираност за хипертонията“.

Световната лига по хипертония е неправителствена организация с нестопанска цел, предимно от

доброволци, посветени на превенцията и контрола на хипертонията в световен мащаб. Темата на Световния ден на хипертонията за 2022 е „Измерете точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар