Translate

неделя, 15 май 2022 г.

Френската класика „Мадам Бовари“ по БНТ 2

Екранизацията е по едноименния роман на Гюстав Флобер

 

 

На 15 май /неделя/ от 21:00 ч. БНТ 2 ще излъчи френската драма „Мадам Бовари“.

„Мадам Бовари“ има множество екранизации във времето. Първата е от Жан Реноар през 1934г. с главна роля на Валантин Тесие. Следващите филмови адаптации са през 1949г., 1969г., 1975г., 1989г., 1991г., 2000г., 2014г. Наред с красиви французойки, в образа на Ема Бовари се снимат американка, италианка, англичанка и австралийка - Дженифър Джоунс, Едвиж Фенек(ш), Франческа Анис, Франсис О'Конър, Миа Вашиковска.

Френската екранизация на режисьора Клод Шаброл се оценява като най-близка до литературата на Флобер. С голяма емоционална отдаденост пред камерата на актрисата Изабел Юпер се включват всички критични сцени - окуцяването, сватбата, балът, земеделския панаир, операта в Руан.

Сюжетът на филма разказва за Ема Руо, която живее в имението на баща си - един от най-богатите земеделци в Руан и областта. Ема се омъжва за доктор Шарл Бовари, който посещава баща ѝ в дома им, за да му постави шина на крака след злополука. Но семейният им живот се оказва прекалено скучен за младата съпруга. Ема Бовари мечтае за лукс и силни чувства. Колебанието понякога я измъчва, но не я спира да се впусне в страстни връзки - една с местния благородник Кристоф Буланже, който я прелъстява и друга с неопитен студент по право, когото тя преследва и прелъстява. Въпреки това съпругът ѝ примирено се опитва да оправдае греховете ѝ, а тя остава все така раздвоена между възможностите и

желанията си.

Режисьор на филма „Мадам Бовари“ е Клод Шаброл. В главните роли зрителите ще видят Изабел Юпер, Жан-Франсоа Балмер, Кристоф Малавоа и други.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар