Translate

петък, 20 май 2022 г.

Във Варна и Плевен двойно повече ученици ще се обучават за „дрогеристи“ по австрийска програма

Обучението беше въведено през учебната 2020/2021г. по инициатива на dm България

 

 

От учебната 2022/2023 година във Варна и Плевен двойно повече ученици ще започнат обучението си по перспективната професия „дрогерист“. То се провежда по австрийска програма в системата на дуалното обучение и беше въведено благодарение на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm.

Първият клас беше формиран през учебната 2020/2021г. в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Учениците ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество.

Придобиването на практика от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията като още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

Към момента в морската столица 12 деца учат за „дрогеристи“ и в момента са 9-и клас. Те вече проведоха и първия си стаж в dm България, в рамките на който се запознаха с богатия асортимент от дрогерийни продукти. В Плевен също има половин паралелка от 12 деца. От следващата учебна година и в двата града ще бъдат сформирани нови паралелки. Второто доказателство за все по-големия интерес към обучението е стартът на паралелки за „дрогеристи“ в още два града – София и Димитровград.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар