Translate

вторник, 19 юли 2016 г.

Общинска банка подпомага обучението на деца с диабет



Общинска банка е един от спомоществувателите на първото Национално обучение по иновативно лечение на диабета и приложение на новите технологични средства. На това
обучение на деца, болни от диабет и техните родители ще бъдат представени модерни и високотехнологични методи за терапия.
Обучението е първото по рода си в България и е изцяло с практическа насоченост. То е от ключово значение за децата, болни от диабет и техните родители и ще подобри уменията им за лечението и контрол на диабета с все по-широко използваните нови технологии. Водещ лектор е проф. д-р Мая Константинова, началник "Отделение по диабет" на Клиника по ендокринология, диабет и генетика на Университетска СБАЛ по детски болести – София и председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология. 
„През последните две десетилетия  нараства броят на малките деца с диабет – тези под 6-годишна възраст. България не прави изключение от тази статистика“,  алармира проф. д-р Мая Константинова.  Лечението с инсулин в днешно време е по-успешно и по-лесно, гарантира нормален живот на децата като качество и продължителност, но изисква голямо участие на пациента и неговото семейство, допълни проф. д-р Константинова. Те  трябва добре да опознаят протичането му и да бъдат в състояние да правят малки ежедневни корекции и контрол. Ето това налага да се провеждат подобни  обучителни мероприятия.    
Диабетът е заболяване с мащабите на световна епидемия, като се очаква да се превърне в пандемия. По данни на  Международната диабетна федерация, в световен мащаб са диагностицирани 415 милиона души, т.е. 1 на всеки 11 души има диабет, а на всеки 6 секунди някой умира от това заболяване. Само в Европа към 2015 година заболелите са 58.9 милиона души, от които 140 000 деца с диабет тип 1, като всяка година се диагностицират нови 21 600 деца. По данни на Министерство на здравеопазването, в България  от диабет страдат около 500 000 души.
„Децата на България се нуждаят от подкрепа, затова решихме да помогнем за провеждането на  националното обучение. По този начин те ще имат повече възможности за пълноценен и щастлив живот“, обясни Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка. През годините банката е подпомагала финансово осъществяването на различни  здравни и социални инициативи, посветени на превенцията и лечението на различни заболявания.
Организатор на националното обучение е СНЦ "Култура без граници". Досега те са провели обучения за над 1000 медицински специалисти. Сега провеждат обучения за децата и техните родители. „Целта ни е да достигнем до всички деца със заболявания, от малки и големи населени места, и да им помогнем“, коментира Росица Пандова, организатор на обучението, сама тя майка на дете с диабет.  Първото национално обучение се провежда от 11 до 15 юли в Разлог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар