Translate

петък, 5 юли 2013 г.

Рецептурните книжки ще отпаднат


От 2014 г. всички лекарства плащани от НЗОК ще са с електронна рецепта, за които здравната каса е предвидила 200 000 лв. Рецептурните книжки ще отпаднат, а по този начин ще се облекчи редът за изписване на лекарствата и ще се подобри и контролът от страна на НЗОК, който ще се осъществява в реално време.
Е-регистърът трябва да се въведе с  новия Национален рамков договор.
Механизмът на действие е следният- от средата на 2014 г. личните лекари ще вписват медикаментите на пациентите си в централната система на НЗОК, а на хартия ще принтират единствено техните уникални кодове на рецептите. С тях пациентът отива в аптека, работеща по договор с НЗОК и след като бъдат поставени в специален четец, за да ги „извади" от базата данни на касата, получава своите лекарства, разясниха от НЗОК. В случай, че се загуби баркодът, в аптеката по трите имена и ЕГН на пациента предписаният му медикамент ще се появи в тяхната система. Ще се въведе и единен код на лекарствата, който ще важи за целия болничен и аптечен пазар у нас, както е в ЕС.
За да заработи системата на електронните рецепти, ще бъде необходима допълнителна настройка на софтуерите на общопрактикуващите лекари и аптеките, но това няма да ги натовари допълнително финансово.
Те ще плащат ежемесечен абонамент за поддръжката му, което ще бъде не повече от 20 евро за фармацевтите и 10 - за лекарите.
Д-р Цеков ще предложи на премиера да се създаде нов фонд за онколечение, който ще бъде на подобен принцип като Фонда за лечение в чужбина, с подаване на молби, който е към МЗ. Фондът примерно ще работи с 10-те най-скъпи онкомедикамента или така неречените таргетни терапии, като във финансирането му (30-40 млн. лв.) участват и държавата. Така НЗОК ще се разтовари от разходи, обясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар