Translate

петък, 5 юли 2013 г.

Неврохирурзите в МБАЛ "Токуда Болница София" отстраниха 4 мозъчни тумора с една оперативна интервенция


Екипът на отделението по Неврохирурия, начело с д-р Славомир Кондов, отстрани успешно четири животозастрашаващи мозъчни тумора по време на една оперативна интервенция, което е сериозно предизвикателство за специалистите и съвременната медицина.
„Рутинно се отстраняват 2 до 3 тумора на главния мозък. Много рядко се прибягва до резекция
на повече образувания в рамките на една операция”, казва д-р Славомир Кондов, началник на отделението по Неврохирургия в МБАЛ „Токуда Болница София”. „Взехме това решение с цел пациентът да премине само веднъж през възстановителния етап след операцията и максимално бързо да може да се върне към нормалния си начин на живот” – допълва д-р Кондов.
Оперативната процедура е извършена с помощта на уникална за България невронавигационна апаратура, която интегрира предварително получените образи от скенер и ядреномагнитен резонанс, „насочва” хирурга и позволява прецизен контрол върху оперативната интервенция. По този начин отстраняването на мозъчните тумори е много по-щадящо за пациента, тъй като околните здрави тъкани остават незасегнати по време на операцията, а периодът на рехабилитация по-кратък и лек за пациента.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар