Translate

петък, 2 юни 2017 г.

Български лекари работят по проучване, насочено към отказване от тютюнопушенето



Проектът SmokeFreeBrain е разработван в рамките на програмата на ЕС Хоризонт 2020, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).
Целта на проекта е да обърне внимание на ефективността на различни стратегии, насочени към спиране на тютюнопушенето при високорискови целеви групи в държави със среден доход, сред безработни млади хора, ХОББ пациенти, пациенти с астма, както и сред населението в страни с нисък среден доход.
Като част от проекта се проучват ефектите от използването на електронни цигари по време на началната фаза на спиране на тютюнопушенето, както и възможното образуване на канцерогенни азотисти съединения чрез излагането на никотин от електронна цигара. Внимание се отделя и на глобалния статус на метилиране на ДНК в две различни ситуации - при тютюнопушене и при вдишване на парата от електронна цигара.
Никотиновият глад е ключов компонент, който е доказано, че се променя с времето при опит за спиране на тютюнопушенето и е тясно свързан с ефективността на лечението и успешното прекратяване на тютюнопушенето. Документирано е, че жаждата за пушене намалява през първите 2 седмици от началото на опита за спиране на цигарите, изтъкват от НСОПЛБ.
-Изследванията са доказали безспорно, че непушачите сред младите безработни имат по-добри шансове на трудовия пазар и за социално включване Проектът е насочен към развитие на ефективни мултидисциплинарни инструменти, които да подобрят ефективността от обществени превантивни мерки срещу тютюнопушенето. Той също така е насочен и към определяне на евентуалната токсичност от вдишването на този химически коктейл в парата на електронните цигари, включително до ниво ДНК, обясни пред БНР проф. д-р Любима Деспотова..
-Важно е да имаме добра функционална и психометрична оценка на пациентите, които желаят да се откажат от тютюнопушенето, а това става по два начина – като се направи функционална оценка на белия дроб, на дишането на пациента и като се проведат серия психометрични тестове, насочени, както към никотиновата зависимост, така и към психологичното състояние на пациента, така и към оценка на неговата мотивация и готовност да се откаже от тютюнопушенето, обясни тя и коментира и електронните цигари, като посочи, че те не са безвредни, но в сравнение с тютюнопушенето, тяхната полза е несъмнена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар