Translate

петък, 2 юни 2017 г.

Увеличава се броят на младите хора, които се интересуват от здравето си



21% от участвалите в анкетното проучване са млади хора на възраст между 20 и 50 г., които са изявили желание да се възползват от възможността за измерване на кръвното налягане и да получат здравна консултация, сочат резултатите от проучване, по време на национална здравна кампания, проведена в 11 града в страната, в средата на м. май, по случай Световния ден за борба с хипертонията. 
Инициативата бе организирана от Дружеството на кардиолозите в България, Българския червен кръст, Българската лига по хипертония, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и Бьорингер Ингелхайм България, и се състоя под мотото „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. 
2176 граждани на София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград  се възползваха от безплатно измерване на кръвното налягане чрез специален апарат с Afib технология, която засича наличието на предсърдно мъждене (най-често срещаният вид аритмия, която увеличава риска от инсулт). Желаещите бяха консултирани също така за здравни проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, кой е правилният начин за измерване на кръвното налягане и кога трябва да посетят медицински специалист. При 117 от проверилите си безплатно кръвното налягане е било засечено предсърдно мъждене, като 50 % от тях за първи път са разбрали, че имат този проблем и че спешно трябва да посетят медицински специалист, преди да са получили животозастрашаващи усложнения.
Основни рискови фактори за предсърдно мъждене при хората, включили се в здравната кампания, са повишено кръвно налягане, повишено пулсово налягане, сърдечна недостатъчност, генетична предразположеност и тютюнопушене.
Артериалната хипертония или т.нар. „високо кръвно налягане“ настъпва, когато кръвта се движи в артериите под по-голямо от нормалното налягане и представлява най-честото сърдечно-съдово заболяване и най-значимият рисков фактор за други сърдечни и несърдечни усложнения. Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреждания на организма. Поради тази причина хипертонията е наричана и "тихият убиец“.
Затова е изключително важно хората да имат културата редовно да следят стойностите на кръвното си налягане и да посетят медицински специалист ако показателите им не са в норма. Именно това е и целта на тазгодишната инициатива – профилактика на артериална хипертония и предсърдно мъждене с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността при тези две заболявания.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар