Translate

понеделник, 24 октомври 2016 г.

Проблемът с въвеждането на системата за пръстова идентификация е огромен



Д-р Елиза Георгиева, член на УС на НСЧБ и управител на МБАЛ „Св. Панталеймон”-Плевен сподели за някои проблеми, при работата с „Регистрационна система за здравноосигурителни събития, при изпълнителите на медицинска помощ, чрез биометрични идентификатори на пациентите:
-Ако не е включен скенер програмата не стартира, но има опция – ”Неработещо устройство за УИН”. Липсва обратна връзка с болничния софтуер. След обновяване на програмата до версия 1.2.0.0 тази функционалност (проверка дали събитието е регистрирано в НЗОК, чрез „Справка събития”, веднага след регистрацията) е ограничена и проверка за деня не може да бъде извършвана. При работа със системата се получават чести прекъсвания на връзката и съобщения за грешки от системата, което налага многократно рестартиране на програмата, а понякога и на операционната система. А всичко това води до загуба на време. При регистрация на новородено се изисква задължително пръстов отпечатък на майката след раждането. Опцията „Верификация без УИН” не е активна. Често срещана грешка е размяна на лява с дясна ръка. Регистраторът следи в монитора етапа на регистрация и не вижда пациента. Той сканира пръст от лявата ръка вместо от дясната и обратно. Първоначалната регистрация е успешна, но регистрация на хоспитализация/дехоспитализация се оказва некоректна и се налага  корекция на УИН т. е. процесът стартира наново...Но съгласно инструкция на НЗОК, при промяна на УИН, трябва незабавно да се уведоми РЗОК, чрез електронната поща. От РЗОК пък изпращат екип от служители до един час, който провежда анкета с пациента.
Освен това потни длани, студени пръсти, тремор на ръцете, недостатъчен натиск и др. са пречка за пръстовата идентификация, която в тези случаи може да отнеме повече от 15 минути на пациент. Обикновено като направи няколко неуспешни опита да прочете пръстовия отпечатък системата извежда съобщение – „Времето за връзка с устройството изтече!” и регистрацията започва отново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар