Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Д-р Емил Райнов, депутат от „БСП-лява България” и зам. председател на парламентарната здравна комисия в 43 НС: Промените в здравеопазването, готвени от правителството, ще увеличат броя на неосигурените граждани



По думите му е прекрасно това, да бъдат накарани хората да започнат да си плащат осигуровките. Но някой не е прочел законодателството, за да види, че има една давност в задълженията към държавата, която е 5 години.
„От друга страна хората ще се гонят да си плащат осигуровките, а се забравя кардиналния въпрос, че държавата продължава да бъде най-некоректния платец към здравната система”, заяви той и допълни, че при условие, че държавата не си изпълнява задълженията, ефект от предвидените мерки за събираемост няма да има, защото хората ще бъдат демотивирани и от разделянето на пакета, който НЗОК покрива, на основен и допълнителен.
Според него това ще доведе до листи на чакащите – нещо, което е безпрецедентно за България. „Създава се предпоставка за законен рекет на българските пациенти”, коментира той и подчерта, че не би нарекъл програмата на правителството реформа. Напротив, това ще задълбочи още повече проблемите в здравеопазването, смята той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар