Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

НЗОК ще плаща на медицинските изпълнители - ако те нямат никакви задължения към държавата



Съгласно взето от МС решение, в края на ноември м. г., всички лечебни заведения, имащи приход над 100 хиляди лева годишно, ще бъдат проверявани от НАП и от Агенция „Митници"
за неплатени данъци, осигуровки или други задължения към държавата, съобщиха от съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевтите в България.
Притесненията и на двете съсловни организации са, че проверките могат да забавят плащанията към изпълнителите на медицинска помощ, работещи по договор с НЗОК, тъй като тя ще им плати едва след като изпрати на НАП и Агенция "Митници" информация относно получателите на плащанията и получи обратна справка от тях, че те (лекари, джипита, ДКЦ-та, медицински центрове, болници, лаборатории и аптеки) нямат задължения към държавата.
Постановлението дава възможност на НАП да налага предварителен запор на всички средства, които НЗОК изплаща на изпълнителите на медицинска помощ, докато траят проверките, което по наши изчисления ще е не по-малко от два месеца, акцентира председателят на лекарския съюз.
Съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти ще изпратят писмо до здравния министър д-р Петър Москов и до МС с искане решението да бъде преразгледано.
.Спиране на плащанията от касата няма да има, всяко юридическо лице длъжник може да подпише споразумение за разсрочено плащане, поясниха от МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар