Translate

вторник, 3 февруари 2015 г.

Напусна ни проф. Карл Джераси - бащата на хапчето антибебе



Проф. Карл Джераси - откривателят на противозачатъчното хапче и автор на множество стихотворения и пиеси почина на 91 години в Сан Франциско.

Той е роден във Виена на 29 октомври 1923 г., но баща му Самуел Джераси е българин, известен кожен лекар в София. Прекарва ранното си детство в София. Бракът на родителите му обаче не върви и те се развеждат, когато той е на пет години. Алис Фрийдман се връща заедно с Карл във Виена, но през 1938 г. се връща, за да се спаси от нацистите.
Учи в Американския колеж в София. На 16-годишна възраст заминава за САЩ, където избира пътя на учен химик. Джераси е откривател и на кортизона, хормон, изолиран от надбъбречната жлеза. Специалистът е обявен за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие от "Лондон Таймс". Той е поставен редом до Шекспир, Нютон, Айнщайн, Коперник и Дарвин. Номиниран е за Нобелова награда заради откриването на хапчето антибебе, но през 1968 г. под натиска на Ватикана е отхвърлен от комитета за наградите.До края на живота си той получава над 30 почетни докторски титли.
Като писател Джераси първоначално започва да публикува стихове и разкази. През последните 10 години пише основно пиеси, които поставя под понятието „наука в театъра".
Като драматург обаче не успява да направи толкова голяма кариера, каквато има като учен и писател. Първата му пиеса - An Immaculate Misconception, на тема изкуственото оплождане, е поставена през 1998 г. на фестивала в Единбург. Последната му пиеса е „Цветя убийци" и премиерата й бе през 2012 г. в Лондон.
Джераси е познат и като колекционер на изкуство. Той притежава около 150 произведения на Пол Клее, което го прави и най-големия частен притежател на негови картини. Половината от тях той завеща на Музея за модерни изкуства в Сан Франциско.
Създател е на ново течение в романистиката - наука във фантастиката. Най-продавана е автобиографията му, която озаглавява „Майката на хапчето". Самият Джераси не приема откритото от него противозача-тъчно хапче да се нарича анти бебе, като казва, че то само контролира забременяването, а не убива бебетата. Преди няколко месеца Джераси обяви, че хапчето ще стане излишно след 2050 г., защото раждаемостта ще е изцяло планирана, а сексът ще е само за удоволствие, а не за създаването на бебета. 
Проф. Джераси е член на БАН и е носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза" на академията. Удостоен е с орден „Мадарски конник. За последно Джераси беше в България през 2013 г. Тогава получи почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в Благоевград. Визитата му в България бе организирана и осъществена със съдействието на Израелско-Българския институт и председателя му д-р Невен Енчев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар