Translate

вторник, 3 февруари 2015 г.

Нашишкавели мексиканци пътуват в метрото с упражнения



10 клякания дават право на безплатен превоз в столичния транспорт

В живота може да няма безплатен обяд, но жителите на столицата на Мексико с наднормено тегло вече могат да се насладят на гратис пътуване в метрото. Срещу малко, но важни за доброто им състояние усилия столичаните вече ще имат свободен достъп до подземната железница. Хората просто трябва да направят няколко упражнения за раздвижване и да изразходват допълнително калории в замяна на безплатното возене в метрото.
Цената за привилегията е повече от символична - само 10 клякания осигуряват билета за безплатното возене. Единственото условие за получаване на желания пропуск е пътниците да отидат до спирка, където са поставени специални машини, отчитащи колко калории са изгорили неактивно спортуващите.
Освен това на първите 80 хиляди души, престрашили се да се раздвижат, властите обещаха да по-дарят и крачкомери, за да им помогнат да следят изразходването на енергията.
От началото на тази седмица в десетки станции на метрото вече работят подобни съоръжения. Заради тях дори спирките бяха шеговито преименувани на „лечебници". Идеята на местните власти е не да изпотяват безцелно жителите на столицата, а да ги вкарат неусетно във форма с нестандартния стимул за безплатни облаги.
Метрото е един от основните начини за транспорт в столицата Мексико, където всекидневно 5 милиона пътници ползват услугите на подземната железница. Последното увеличение на билетите от 3 песос ($0,20) на 5 песос ($0,34) предизвика яростни критики от страна на пътниците. Минималната дневна надница в страната е 70 песос (4,7 щатски долара).
Според официалната статистика 70 процента от възрастните и почти една трета от децата в Мексико са с наднормено тегло или затлъстяване. По тези показатели жителите на северноамериканската държава надминават дори САЩ.
„Нивата на затлъстяване и борбата с наднорменото тегло ни засягат в голяма степен. За мен това е най-важният проблем на здравеопазването", заяви здравният министър Хосе Армандо Ауед Ортега. Той е разработил проекта с броящите калории машини заедно с кмета на града Мигел Анхел Мансера.



Няма коментари:

Публикуване на коментар