Translate

вторник, 3 февруари 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: : Важен е принципът, държавата да бъде коректен платец на здравни вноски

Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупване в продължение на много, много години и трябва да намерят своето на решение, заяви пред БНТ ресорният министър Петър  Москов . "Това, което мога да гарантирам са ясни и стабилни основи на промяната, за да може лекари и пациенти да усещат промяната", допълни той.
По повод разпространената информация, че от 2016 година здравната вноска ще се вдигне с 5% здравният министър заяви, че това е недоразумение. Той поясни, че не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, за които държавата трябва да бъде коректен платец. "Няма никакво вдигане на вноската, няма намерение за вдигане на задължителната здравна вноска. Напротив, това, което обявихме  е свързано с изпълнение на ангажимента на държавата за лицата, които тя осигурява, които не се самоосигуряват", поясни той. Според него държавата участва и то участва с много, но правителството е наясно, че задължителният процент за самооосигуряващите се трябва да бъде достигнат за групите осигурявани от държавата. Предложението  е държавата да повишава през годините вноската си до достигането на процента на минималния осигурителен доход, който е задължителен за самооосигуряващите се, обясни Москов и добави: "Трябва да има справедливост и системата на законово задължение да обхваща всеки."
Москов бе категоричен, че няма начин държавата да не знае осигурителния статус на всеки един гражданин и хора с нисък статус да бъдат обложени допълнително. "Но когато има цели групи, които не плащат, това не бива да бъде допускано", добави здравният министър
Спешните състояния са регламентирани, посочи той. Ако състоянието е спешно, операция ще се направи, уточни министърът. След като има хора, които са коректни към системата, защо некоректността трябва да бъде толерирана, попита Москов. По повод листите на чакащите за лечение министърът каза, че това е по-важната част, защото засяга медицинския смисъл. Има ясно количество пари, които системата може да използва тази година и то не може да бъде надвишавано. Има състояния, които не търпят отлагане и те ще бъдат третирани, но има и такива, които търпят и те ще чакат. Има група състояния, оформящи тежките здравни характеристики на България, посочи той. Добрата политика е свързана да се концентрира ресурса върху патологиите, върху това, от което умираме, каза Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар