Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Здравно неосигурена ромка осъди кюстендилската болница, защото и поискали парите за лечението



Най-голямото здравно заведение в Кюстендилска област - МБАЛ "Никола Василиев", се превърна в длъжник, докато си търсеше правата в съда. С решение на две инстанции в
Кюстендил здравното заведение е осъдено да плати 250 лв. плюс лихвите за пет години на млада ромка, лежала за задържане в отделението по акушерство и гинекология на болницата. Парите са разходите на Даная Ангелова Ангелова, които тя платила на адвоката си да я защитава. Това става ясно от съдебно решение на Окръжен съд Кюстендил с председател съдия Росица Савова, след като вече години наред здравното заведение води дела срещу неосигурената млада жена.
Историята започнала на 23 март 2010 г., когато бъдещата майка Даная Ангелова Ангелова била изпратена по спешност в отделението по акушерство и гинекология заради "заплашващ аборт". Бременната "пролежала" в здравното заведение до 30 март 2010 година, след което била изписана. Няколко месеца по-късно здравното заведение тръгнало да си търси парите, направени като разход за задържането 385.00 лева, тъй като от Здравната каса отказали да платят разходите на болницата, след като било доказано, че Даная е здравно неосигурена.
Адвокатът на младата жена заяви, че според Конституцията всяка грижа заздравето на майката по време на бременност е безплатна.
В отговор на това от болницата в Кюстендил контрират, че Наредба №25/1999 г. урежда функционирането на центрове за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, които са държавни учреждения, и именно тяхната дейност се финансира от държавния бюджет, докато болницата в Кюстендил, където е лекувана бъдещата майка, е юридическо лице и акционерно дружество, а източниците му на приходи са два: от НЗОК - за извършена дейност по клинични пътеки на здравноосигурени, и от платени медицински услуги на здравно неосигурени.
От РЗОК отказват да платят разходите, като обясняват, че неосигурената бременна Даная вместо услугите на ЦСМП е постъпила в здравното заведение по собствено желание, заради което трябва да си плати.
В случая спорният въпрос е не дали оказаната помощ попада в обхвата на акушерската помощ по смисъла на Закона за здравето, а кой е длъжен да плаща за лечението на бъдещите майки, след като болниците вече са частна собственост.
Лекарите от МБАЛ „Д-р Никола Василиев" на този въпрос отговарят, че досега не са връщали болен, имащ нужда от медицински грижи, а лечението на част от неосигурените просто остава за сметка на болницата.


В.”Струма”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар