Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Токио - най-многолюдният и най-сигурният град



В Сингапур кражбите са рекордно ниски

Данните от изследване на Economist's Intelligence Unit, обхващащо четири категории - дигитална сигурност, сигурност в киберпространството,вероятност за кражба на самоличност и т. н.;
здраве, средната продължителност на живота, съотношението легла в болници/население и др.; инфраструктура-качество на пътищата, брой на хора, загинали при природни бедствия; и лична безопасност престъпност, насилие, брой сигнали към полицията, сочат, че Топ 10 се оглавява от японската столица. Токио е едновременно най-многолюдният и най-сигурният град в класацията. Той води при „дигитална сигурност" и е в Топ 5 на другите категории, което му осигурява първенството по сигурност на жителите. Стандартът на живот в града също е висок - БВП на глава от населението е между 30 000 и 50 000 долара.
Сингапур пък е първи в категория „лична сигурност". Градът, чието име в превод от санскрит означава Град на лъва, е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Но освен това броят на кражбите и обирите в него е на рекордно ниско ниво. Това не е случайно, защото там действат сериозни наказания за престъпления, дори за дребни нарушения, което води до изключително ниската престъпност. Градът е на завидното предпоследно място в света по брой убийства. Сингапур е и сред богатите градове - тези с БВП на глава от населението от над 50 000 долара. Още един японски град - Осака, е сред първенците по сигурност. Със своите 2.6 милиона население той е на второ място в категория „лична сигурност". Четвърто място заема Стокхолм, който е и единственият неазиатски град в Топ 5 на категория „лична сигурност". В шведската столица живеят 909 000 души, а здравеопазването е безплатно.
Столицата на Холандия - Амстердам, е с население от 820 000 души и основно е известна с това, че е легализирала марихуаната. Градът обаче има висока оценка в категория „инфраструктурна сигурност". В холандската столица е много разпространено придвижването с велосипед, което намалява замърсяването на въздуха. Амстердам освен това е в Топ 10 в категория „лична сигурност".
В австралийския град Сидни живеят 4,5 милиона души. Той се оказва в Топ 10 на категориите „инфраструктурна сигурност" и „лична сигурност", но за сметка на това е извън Топ 10 на другите две категории. Киберпрестъпленията са много разпространени в Австралия, където има много случаи на кражба на самоличност. Може би изненадващо назад е Цюрих. С чудесната си инфраструктура и добре развита система на здравеопазване най-големият швеицарски град се класира напред именно в тези категории. По БВП на глава от населението той е на второ място в класацията, като изостава само от Сингапур.
Най-многолюдният канадски град Торонто е и най-добър за живеене, поне от гледна точка на сигурността на хората. Тук често се снимат филми и наричат града Холивуд на Севера.
Австралийският град Мелбърн е с население от 4 милиона души и е на второ място в категория „инфраструктурна сигурност", както и на 8-о за лична сигурност. Средната продължителност на живота там е доста висока - 86 години.
Още една изненада в класацията е десетото място на Ню Йорк, за който сме свикнали да мислим като за несигурен. Американският мегаполис е единственият град в САЩ, който влиза в Топ 10, като е на второ място в категория „здраве" и на трето по „дигитална сигурност".
От 11-о до 20-о място се нареждат Хонконг, Сан Франциско, Тайпе, Монреал, Барселона, Чикаго, Лос Анджелис, Лондон, Вашингтон и Франкфурт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар