Translate

събота, 7 октомври 2017 г.

13 болници заедно срещу рака на млечната жлеза



 За пета поредна година Първа САГБАЛ „Света София организира информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата

През месец октомври медицински специалисти от 12 болници в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще организират безплатни мамологични прегледи за жените и консултации с психолог за пациентки с поставена диагноза рак на млечната жлеза и техните семейства. Инициативата се осъществява с подкрепата на Столична община (СО), Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата.
В кампанията тази година участват болниците Първа САГБАЛ „Света София“, Първа МБАЛ – София, Четвърта МБАЛ – София, Пета МБАЛ – София, ВМА – София, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Света Анна“ – София, Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания – София, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, УМБАЛ „Свети Георги Странски“ – Плевен и УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“ – Стара Загора.
Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София”, съобщи на специална пресконференция в СО, че през м. г. в болницата са извършени 219 операции на карцином на млечната жлеза, а през първата половина на 2017 г. са направени 137 такива интервенции. В това число са включени новооткритите случаи и рецидивите.
Тя посочи, че по данни на Националния статистически институт смъртността от рак на гърдата през 2016 г. сред жените е 34,1 на 100 000, а през 2015 г. е 35,6 на 100 000. Напомни, че редовната профилактика е изключително важна, тъй като открит навреме, ракът е лечим.
В пресконференцията участваха вр. изп. д. зам.кмет по направление „Столично общинско здравеопазване“ и други представители на СО, имащи отношение към ресор „Здравеопазване”, директори и представители на здравните заведения от страната, представители от Фондация „Една от 8“ и Зоя Паунова, зам. председател на Български форум на бизнес лидерите, която подчерта, че инвестициите непрекъснато нарастват и, че в началото стартът е с малки пилотни програми.
Тя призова ежегодно да се провежда у нас национална скринингова програма за рак на млечната жлеза и  да се създадат качествени, добри регистри и умни системи.
Всеобщото мнение, изразено от всички участници обаче бе, че независимо от големите усилия, които лекарите-специалисти полагат те и държавата си остават в дълг към българската жена.
--------
За трета поредна година СО провежда скринингова програма за рак на млечната жлеза. Тази година обхватът е почти 10 хил. жени - учители, училищен персонал и работещи в градския транспорт.
Ракът на млечната жлеза е социално значимо заболяване. За съжаление статистиката не е много благоприятна. Само 20% от новооткритите случаи са в първи стадий. Няма тенденция към понижаване на смъртността - ежегодно си отиват над 1200 жени от това заболяване.
Според медицински изследвания метастатичният рак на гърдата засяга около 30% от всички жени, преминали през ранния стадий на заболяването. Най-важно за жените и лекуващите ги онколози, в този етап на лечение, е да разполагат с арсенал от медикаменти с различен механизъм на действие, с които да отложат прогресията на заболяването и да запазят качеството на живот.
Фармацевтичната компания Новартис има дългогодишен опит с терапията на метастатичния рак на гърдата. Резултат на 25-годишно партньорство с лекари и пациенти е гамата от медикаменти, които дават възможност на хиляди жени да контролират това агресивно заболяване. Компанията продължава да проучва и други иновативни терапевтични подходи, които дават надежда и променят живота на жените с метастатичен рак на гърдата.
--------

УСБАЛ по онкология – София също се присъедини към информационната и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от Първа САГБАЛ „Света София“. Така общият брой на лечебните заведения, които ще провеждат безплатни мамологични прегледи през месец октомври става 13.
Безплатните прегледи в УСБАЛ по онкология ще се провеждат от 9-ти до 31-ви октомври (всеки делничен ден) от 08.30 до 11.00 часа. Прегледите ще се извършват в 127 кабинет, в лечебното заведение. При нужда всяка жена ще бъде насочвана за безплатна ехография. Телефон за предварително записване: 02/8076299, всеки делничен ден. 
Лечебните заведения и графиците за безплатните прегледи са публикувани на линка: http://1agb.com/polezno-novini/grafik-rak-na-gurdata/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар