Translate

събота, 7 октомври 2017 г.

Обещание за живот - в подкрепа на хората с депресия



Група Der Hunds ще обиколи клубовете в страната с трибют на Крис Корнел и посланието, че депресията е лечима

Информационната кампания Обещание за живот стартира в подкрепа на хората с депресия – част от честите психични разстройства като фобии, паник атаки и др. Целта на инициативата е да се спаси поне един човешки живот. Тя се организира в памет на легендарния рок музикант Крис Корнел (вокал на „Саундгардън” и „Аудиослейв”), който сложи край на живота си след концерт в Детройт на 18 май 2017 г. и е с подкрепата на офиса на СЗО и НЦОЗА.
По думите на доц. Михаил Околийски, експерт към СЗО, всеки пети човек страда от психично разстройство, а всеки седми от депресия, която води до стрес, а от там и до други заболявания. Много често обаче хората бъркат депресията, засягаща абсолютно всички сфери на човешкия живот - емоции, когнитивни функции и др., с всяко чувство на тъга, което я прави неразпознаваема. Доказано е, че човек със суицидни мисли винаги намира начин да ги сподели – под формата на шега или като сън, което е сигнал за помощ към близките хора да помогнат и този знак трябва да се разпознае навреме, подчерта той. Никой не е застрахован от депресия. Всеки човек, в различни етапи от живота си, може да попадне в лапите на депресията. Добрата новина е, че тя се лекува успешно.
Според д-р Румяна Динолова – НЦОЗА, основните симптоми на депресията са: понижено настроение, невъзможност да се преживява щастие, лесна уморяемост, ниска работоспособност, нарушения на съня –будуване, или спане прекалено много, безчувственост и изпитване на огромна вина, заради това и изключителна разсеяност. Специалистите съветват, когато симптомите и не отшумят за две седмици е наложително да се потърси медицинска помощ от психиатър.
В тази връзка д-р Захари Зарков подчерта, че нито един психиатър не желае и няма право да въдворява пациентите си в психиатрични заведения, което е необоснован страх при хората.
-Ролята на психиатъра или на психотерапевта е да изслуша пациента и да установи проблема. Едва тогава ще предложи лечение, което включва психотерапия и медикаменти и което се прилага само с изричното съгласие на пациента, поясни той.
Експертите бяха единодушни, че никой не е застрахован да изпадне в депресия в някакъв период от живота си. Особено рискови групи са юношите и хората над 60 години. 20% от хора често преживяват някакви психически разстройства в своя живот. Но едва 6% от тях получават лекарска помощ от психиатър. 19% прибягват към медикаментозно лечение или самолечение.
Юношите винаги преживяват силно и с повишен интензитет емоциите си и понеже нямат достатъчно житейски опит, трудно се справят с негативните преживявания. Любовната мъка е в основата на самоубийствата при децата у нас, тъй като те не са научени как да говорят за чувствата си, как да изразяват емоциите си, които никога не бива да се игнорират.
Депресията е свързана и с понижена способност за концентрация и проблеми с паметта - забравяне, разсеяност, поради което тя твърде често погрешно се приема като деменция, особено при възрастни хора над 60 год.
Фронтменът на Der Hunds Боби Косатката сподели:
-Имам няколко сблъсъка с депресията на близки хора. Имах такъв случай и в семейството преди две години. А когато това завърши със самоубийство, шокът е невероятен. Българската мъдрост за такава ситуация се изчерпва с поговорката „В дома на обесения не се говори за въже. Но истината е, че трябва да се говори. Защото на всеки 40 секунди по света някой слага край на живота си в депресия. Ако се говори открито, без срам и стигма, може да се помогне. Въпреки, че години наред са свирили различни парчета на Крис Корнел, Der Hunds споделят, че отново са били вдъхновени и разтърсени от заряда на неговата музика.



Няма коментари:

Публикуване на коментар