Translate

четвъртък, 5 юни 2014 г.

Девет от десет дипломирани лекари у нас заминават в чужбина

максисум до една година, след дипломирането си.Преди 3 години реализация в чужбина търсеха по петима от десет дипломирани млади лекари, каза деканът на Факултета по
Обществено здраве към Медицинския университет проф. Цекомир Воденичаров пред телевизия „България он ер”.
Подобна тенденция се наблюдава и при дипломираните медицински сестри, които скоро ще се превърнат в „изчезващ вид“. Проблемът с т.нар. „кадрова обезпеченост“ ще се открие с изключителна тежест до 5-6 години, предупреди той.
Проф. Воденичаров подчерта, че по отношение на здравеопазването България е на кръстопът и трябва да избере едно глобално решение и промяна.
На въпроса дали средствата за здравеопазването са прекалено малко или проблемът е в това, че не се разпределят ефективно - посочи, че „на пръв поглед средствата не достигат, но на втори – те се разпределят и неефективно-не само поради некомпетеност и неподготвеност на ръководните кадри, но и поради механизмите на системата, които така или иначе обричат тези, които са в ръководството да се подчиняват на зле функциониращи модели, които ги вкарват в тунел, в който няма светлина".

Няма коментари:

Публикуване на коментар